Elvis gépe és az USS Saratoga végső sorsa

Eladják Elvis Presley egykori négy jethajtómüves magángépét és szétdarabolásra Texasba vontatják az USS Saratoga repülőgép anyahajót.

Elvis 1975-ben már közel százezer dollárt kifizetett letétként egy Boeing B707 gépért, csak az addig pénzmágnásnak tartott tulaj közben megszökött a hitelezők elől. Elvis tanácsadói pedig a repülőgép lefoglalhatósága miatt lebeszélték a világsztárt az üzletről.

elvis1

Szereztek neki egy hasonló másikat, amit a Delta légitársaság éppen konzervált. Az énekes a vételárnak megfelelő összeget költött el a felújításra. Igazi királyhoz méltóan az amerikai elnöki külön gép, az Air Force One tervezőit fogadta fel a belső átalakításra.

elvis21elvis22elvis23

Többek között egy óriási méretű ágyat, aranyozott vízcsapokkal felszerelt fürdőszobát és egy négy tévéből és 52 hangszóróból álló szórakoztató komplexumot építtetett magának a fedélzeten.

RC hidroplán pilóta találkozó Tatán

A Convair 880 típusú gépet Elvis a lányáról Lisa Marie-nek nevezte el, haláláig még két évet röpködött vele a világban. A Convair 880-nat az énekes halála után eladták, de az új tulajok megnyitották az Elvis rajongók és zarándokok számara. 1984 óta földi ereklye, Memphis városában a Graceland az Elvis birtok egyik ékessége, évi félmillió látogató keresi fel.

elvis31elvis32Nicolas Cage Honored with Handprint in Hollywood

A gép a hírekbe úgy került, hogy Graceland-et megvette egy befektető csoport, aki 500 szobás szállodát tervez a birtokon, így a gép útban lenne. Jövő év közepétől kiadták az útját, a tulajok pedig meghirdetik eladásra. Lehet, hogy a vevő Lisa Marie lesz, férjével, Nicolas Cage világsztárral az oldalán?

saratoga1

A képen látható hajótest egykori neve USS Saratoga. 1956 és 1994 között volt szolgálatban, azaz már húsz esztendeje kivonták a hadrendből. Idővel annyira púp lett a haditengerészet hátán, hogy ingyen is túladott rajta. A vevő, az ESCO Marine nevű texasi vállalat egy dollárcent fejében elvontatja és szétvágja. A haszna a visszanyert fém, amelyet újra hasznosíthat.

saratoga21saratoga22DN-SC-87-00540

Az USS Saratoga (CV-60) 38 éves szolgálati ideje alatt 22 küldetést teljesített. Megjárta Vietnam partjait a hetvenes évek elején, részt vett a Sivatagi Vihar hadműveletben Kuvaitnál 1991-ben, hogy aztán a balkáni háborúból vonuljon “nyugdíjba” 1994-ben.

saratoga31saratoga32saratoga33

Szomorú, hogy nem lett belőle múzeum, mondta egy rajta szolgáló veterán abból az alkalomból, hogy a kötélre vett monstrumot egykori New Yorkhoz közeli állosmáshelyén rengetegen búcsúztatták el a múlt héten.

Címkék: hiresség    katonai    repülőgép    történelem

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL