Jővőre visszatér a Red Bull futam Budapestre

Hétfői frissítés a cikk végén. Jó dolog, hogy a félig-meddig magyar találmány Red Bull Air Race Világkupa egyik futama, egyetlen magyar tervezésű és gyártású versenygéppel és a magyar ikon Besenyei Péterrel jövőre visszatér Budapestre.

A magyar kormány a héten döntött: „egyetért azzal, hogy a Red Bull Air Race Világkupa budapesti futama 2015-17 között megrendezésre kerüljön” és a rendezést – benne a jogdíjjal – az állam legfeljebb évi hat millió euróval támogatja.

peti

A kép mögött a kormányhatározat, kattintson!

Besenyei Péter ezt a támogatást többszörösen kiérdemli.

RC hidroplán pilóta találkozó Tatán

Aki nem tudná: Péter a versenysorozat ötletgazdája és berepülő pilótája. Budapest mellett, a tököli repülőtéren volt 2003-ban az első kísérleti futam. Ott még fordított U alakú kapu, betonérintés fűszerezte pluszban a vetélkedést, meg ötvenezer kíváncsi ember.

tököl1pest1pest2

Ez a lendület vitte be a rendezvényt a következő, leginkább már víz feletti futamokra, köztük hat éven át a budapesti Duna fölé. A korábbi Besenyei féle szenzáció mindennapossá vált: a versenyzők Lánchíd alatti repülése nyitotta és zárta a Parlament előtti pályát. A folyó két partján pedig több száz ezren élvezték a pilóták kapu kerüléseit, egyesek rághatták izgalmukban a körmüket.

Besenyei az elején nyert, majd az eredmények elmaradtak. Péter a versenygép gyengesége miatti panaszait igazi magyar virtussal kontrázta meg: magyar repülőgépet ösztönzött és építtetett. Ide illik a Corvus Racer 540 első külföldi bemutatkozásakor, 2009-ben Friedrichshafenben készített interjúm:

Mire Besenyei magyar gépe néhány futamon éppen hogy bemelegített, a világválság átmenetileg kispadra kényszerítette a versenysorozatot. Közben tán az sem tett jót a képeken látható Racer-nek, hogy a Corvus Repülőgépgyár az alföldi Ballószögről a messzi Kínába került, bár ott gyorsan rálépett a világpiacra.

Hároméves szünet után a magyar versenygép és Besenyei Péter kezdhette újra a futamokon a finomhangolást, ami változó eredményeket mutat. Reméljük, hogy a mai angliai ascotti derbyn a lóversenypályához illő női kalapköltemények Péter egyre gyorsabb repülésének lesznek majd a tanúi.

Exif_JPEG_PICTUREPeter Besenyei (HUN) - Actionracer

És reméljük, hogy a futam jövőre a Dunára és nem a Hungaroringre tér majd vissza. Hiszen rendeztek meg rendeznek is futamot az autóversenyek szentélyében, idén például az osztrák Red Bull F1 versenypályán zárják majd a sportrepülőgépek a szezont.

Ünnepeljük a magyar futamot a számítógép előtt és szurkoljunk az Angliában versenyző Besenyei Péternek, aki technikai problémák miatt sajnos nem a legjobb helyről kezdi ma a versenyzést. Péter szerint talán a szárnyprofilon kell állítani, hogy a repülőgép függőlegesen is versenyképes legyen, ne veszítsen el egy másodpercet.

536

214

Még több kép a Besenyei Facen

Talán még az angol királynő is kíváncsi lesz rájuk és kilátogat a világhírű pálya újfajta hasznosítására, a repülő mének megtekintésére. Online közvetítés helye ide kattintva, ideje pedig magyar idő szerint vasárnap délután 17 óra.

Hétfői frissítés: Izgalmas futamot láttam, a szélben rendesen hajolgattak a kapuk, a kanadai Mcload, aki addig brillírozott, el is nyesett belőle egyet. Másik izgalomra adó ok, hogy a versenyzők sokszor a pálya ligetében levő fák között repültek.

A másik favorit, a világkupa sorozatot vezető osztrák Arch meg nem bírt a füstölőjével, a büntetés miatt nem jutott be a végső négyesbe. Ott a két angol lenyomta a németet meg a franciát, így az ascoti történelmi jelzővel illethető versenyen kettős angol győzelem született. A pezsgős képen középen látható Bonhomme nyert.

ascot3ascot2Nicolas Ivanoff (FRA) - Action

Besenyei Péter a hetedik lett, két pontot gyűjtött be, így megőrizte a sorozatban tizedik helyét.

A következő futam Las Vegasban lesz szeptember közepén, már most tegyék meg tétjeiket.

Címkék: akrobata    hirek    képtár    pilóta    repülőgép    sport

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL