Tyereskova és Gagarin

A szövőnőből lett űrhajósnő, aki száz ejtőernyős ugrási gyakorlatával a kiválasztás során legyőzte a szuperszonikus vadászpilótanő társait, a napokban repült 51 éve első nőként a világon a világűrbe. Gagarin volt a repülésvezetője és a két első űrhajós rengeteg protokolláris feladatot vitt később közösen.

Tavaly Mi fán terem az űrhasjósnő? címmel írtam egy Repülni Jó Füzetet Tyereskováról és a többi űrhajónőről, hogy az állami politikák miatt miért a szovjetek lőttek ki nőt először az űrbe.

Azóta találtam még Gagarinnal közös képeket, no meg az orosz űrügynökség, a Roscosmos is a napokban az első két képpel így ünnepelte a jeles, de nem kerek évfordulót.

megy vagy jöngagarinnalszövőgépe

Az utolsó képen Tyereskova egykori szövőgépe, ahonnan pár év alatt nagy utat tett meg egészen a kozmoszig.

Gagarin and Tereshkovatyereskova22tyereskova23

Az első kép ejnye-ejnyéje talán arra is utal, hogy feltehetően Csajka – folytassuk nem hivatalosan: Valentyina – nem fogadott szót Jurij repülésvezetőjének akkor, amikor étkezés után rosszul lett a súlytalanságban.

Női fifikával inkább eltitkoltan nem evett és leszálláskor szétosztogatta inkább a maradék készlet űrkaját a tajga népe között, ami nagyságát még inkább emeli. Mert nem lehet véletlen, hogy utána húsz évig senki sem mert nőt küldeni a világűrbe.

tyereskova92Tereshkova with her daughter Alyonaimage017

A szovjetek megtervezték a módját annak, hogy a világ a győzelmükre figyeljen. Valentyina Tyereskova egy korábban fellőtt szovjet űrhajó után ment űrrandevúra, mert 1963 júniusában a szovjetek szintén először a világon egyszerre két űrhajóval keringtek a Föld körül.

Hruscsov szovjet pártfőtitkár személyes közreműködésével nemsokára Valentyina egy a sorban elölről még szabad, nem házas űrhajóshoz ment feleségül és időben megszületett a kislányuk, az űrbébi is.

RIAN_archive_615544_The_USSR_pilot-cosmonauts_Valentina_Tereshkova_and_Yuri_GagarinNévtelen1 másolata
gagarin-es-tyereskova-az-ndk-magyarorszag-valogatott-merkozesen-haknizik-walter-ulbricht-stadion-1 (1)U Thant-Gagarin-Tyereskova

1963 után pedig Tyereskova és Gagarin a világkörúton egy győzelmi pár lett: a kozmosz First Ladyje és First Man-je reprezentálta a szovjet ideológia szerint a kommunizmus fölényét a kapitalizmus felett akár a Vörös téren, akár – legyünk stílusosak a VB miatt – egy focimeccs vagy az ENSZ főtitkára előtt. Vagy az alsó képen egy párizsi cukrászdában.

tyereskova91leonovtyereskova55

Az élet igazolta, hogy Tyereskova szervezetének nem ártott az űrrepülés, sőt. Hetven évesen sétálgat egy kortárs űrhajóssal Leonovval, illetve az utolsó képen idén februárban már 77 évesen gyújtja meg azt az olimpiai fáklyát Szocsiban, amely korábban a Nemzetközi Űrállomáson gyűjtötte magába a kozmosz erejét és illatát.

Ha bővebben érdeklődik, kattintson a képre.

urhajosnok

Címkék: hiresség    képtár    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL