Élő múzeum égen-földön Budaörsön

Old timerek a slágerek, legyen az repülőgép vagy autó. Családi piknik volt ma a budaörsi reptéren, kár, hogy csak évente egyszer.

Mikor e cikket írom, a nyitott ajtón át még mindig kattog az égen a varrógép Po-2 és dübörög a Li-2, pedig már alkonyodik.

Exif_JPEG_PICTURE

A Közlekedési Múzeum old timer gépeit is repülő Goldtimer Alapítvány harmadik éve tart tavasszal repülőnapot Budaörsön, amikor megelevenedik és utasokkal levegőbe emelkedik a történelem.

A madarak festése is segíti a tájékozódást, a színeket még a sok gyerek is könnyen megjegyezheti. Két szovjet hagyaték, a legnagyobb a Liszunov Li-2 ezüst szinű és a katona szürke a kétfedelű PO-2. Sárga a futár – vontatógép Kánya és piros a vitorlázógép Cimbora, mindkettőt az idősebb Rubik Ernő tervezte.

Exif_JPEG_PICTUREExif_JPEG_PICTURE
Exif_JPEG_PICTUREExif_JPEG_PICTURE

A Dakota ezüst színű orosz változata Kármán Tódor nevét viseli, joggal, hiszen az amerikai Douglas repülőgépgyáros kérésére az ő áramlástani változtatási javaslatai tették a gépet kiválóan repülhetővé.

A katona szürke kétüléses kétfedelű, a motor hangja miatt varrógépnek becézett gépet pedig a világháborúban bárizsnyák, orosz pilótanők vezették és éjszakánként bombákat dobtak kézzel a német állásokra.

Aki nem jutott hozzá a légjáráshoz, a két háború között így nevezték a repülést, az nézelődhetett a földön, ahol találkozhatott különböző korhű egyenruhát viselő hagyományőrzőkkel.

Exif_JPEG_PICTUREExif_JPEG_PICTUREExif_JPEG_PICTURE

Egykori szovjet gyártmányú, de magyar katonák által repült MIG vadászgépek szinte integethettek a túloldalon parkoló amerikai második világháborús dzsipeknek.

Bölcs húzás volt a szervezők részéről, hogy boldogult úrfi korunk autóit is felvonultatták. A Wartburg-tól és más szocialista járgányoktól az egykori nyugati autó csodákig.

Exif_JPEG_PICTURE

A nap sikere nyomán nem kérdés, hogy a Petőfi Csarnok lebontása után elárvuló magyar történelmi repülőgépeknek Budaörsön lenne a helyük. Ránk férne egy többször nyitva tartó élő magyar repülési múzeum égen-földön, hogy ebben akár túl is szárnyalhassuk a világot.

Címkék: katonai    képtár    pilóta    polgári    rendezvények    repülőnapok    történelem

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL