Salátagyár érkezett a Nemzetközi Űrállomásra

A héten a Dragon magán teherűrhajó a harmadik bérfuvart teljesítette sikeresen, Falcon 9 rakétája pedig lassan újrahasznosítható lesz. Nem mellesleg menet közben kis műholdakat is pályára állított az űrben.

Elon Musk milliárdos SpaceX űrcége a Földön kívül is házhoz szállít, ahol az űrhajósok szokás szerint egy rakodókarral fogták be a teherűrhajót. A képre kattintva láthatja, hol található az űrgarázs a Nemzetközi Űrállomáson.

crs33

A rakomány legnagyobb darabja egy opal nevű lézer kommunikációs szerkezet, amely legalább kétszer olyan gyorsan továbbítja a kép és hangjelet a Földre, mint az eddigiek. Vittek egy nagy felbontású kamerarendszert is, amivel a keringés során aprólékosan filmezhetik a bolygónkat.

A Dragon korábban salátákat, friss gyümölcsöket hozott, az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson eddig nagyon várták a friss hazait. A héten a pirosan villódzó tasakkal megérkeztek az űrmelegház elemei, így nemcsak szabadidejükben kertészkedhetnek.

crs341crs342crs343

De jött egy kísérleti anyag az űrhajósoknak az öregedés és depresszió ellen, no meg két bionikus láb az aranyfejű Robonaut 2 intelligens robotnak, aki napjainkig csak derékig volt megtervezve. Talán idegesítette a fedélzeten dolgozó embereket az eddigi lábatlansága?

falcon9r

Amúgy Musk rálépett a gázpedálra, hihetetlen tempóban folytatja a költségcsökkentést. Most a Szöcskét beoltotta a Falcon 9 rakétába, ami így nem a semmibe hullik és veszejtődik, hanem irányítottan magát kicsi rakétákkal fékezve és a képen látható pici lábait kinyitva újra készen áll majd a kilövésre.

Pár napja első lépésként egy kijelölt körzetben a tengeren landolt, kiemelik majd és megvizsgálják, hogy épp maradt-e.

Megbízható teher fuvarosként Musk-ot a NASA is egyre komolyabban veszi, előrehozták a hétszemélyes emberes űrhajójára szóló megrendelésben való döntést is. A milliárdosok űripari versenyében egyre inkább maga mögött hagyja kihívóit.

Az Amazon.com-os Jeff Bezos is egy kis sikerélmény reményében inkább könyvszállító drónokkal foglalkozik.

Címkék: hirek    polgári    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL