Sikorsky helikopterek Budapest egén

Tegnap Budaörsön bemutattak a sajtónak két Sikorsky szállító helikoptert, majd repültek velük egy kört a Duna vonalán a főváros fölött.

Tegnap a budaörsi repülőtéren két 1986-os – a legújabbnál két generációval korábbi – Black Hawk helikoptert mutattak be újságíróknak a budapesti amerikai nagykövetség szervezésében.

black11

Robert Peaslee, a budapesti amerikai nagykövetség kereskedelmi tanácsosa a budaörsi repülőtéren elmondta, hogy az amerikai Black Hawk harci helikopterek a Várpalota térségében zajló holland vezetésű nemzetközi hadgyakorlat támogatására érkeztek Magyarországra.

Magyarországnak lehetősége van arra, hogy akár az Egyesült Államokban gyártott UH-60M, akár a Lengyelországban gyártott S-70i jelű Black Hawk helikoptereket vásároljon.

Magyarország a közeljövőben új helikopterek vásárlását tervezi, és “nagyon reméljük, hogy Budapest a Sikorsky kiváló terméke mellett fog dönteni” – mondta.

black22

Stanley J. Prusinksi az amerikai repülőgépgyártó cég kelet-európai képviselője az MTI-nek az alábbiakat nyilatkozta.

“Ez a helikopter harcokban edződött, Irakban és Afganisztánban ma is használatban vannak. Kiemelkedő a túlélőképessége, ehhez hasonló helikoptert nem talál, az amerikai hadsereg küldetései alapján folyamatosan fejlesztik. A lehető legnagyobb biztonságot nyújtja a szállított katonáknak, és a legbiztonságosabb leszállást biztosítja a legszélsőségesebb körülmények között is” – mondta.

black33

Az árral kapcsolatban úgy fogalmazott, “az értéket kell nézni, és a vásárlók nagyobb értéket kapnak a pénzükért, mint a versenytárs gyártók gépei esetében”. A Black Hawkot a legkülönbözőbb fegyverzetekkel lehet felszerelni, és nemcsak támadó műveletekben vethetők be, hanem például felderítési, mentési műveletekre is kiválóan alkalmasak.

black44

További képekért kattintson

Azt is elmondta, Európában az osztrák és a svéd haderő használ Black Hawk helikoptereket, és e két ország szerinte nagyon elégedett. Ezenkívül Lengyelország is tendert hirdetett 70 helikopter vásárlására, nem kizárt, hogy ők is vásárolnak a Sikorsky gépeiből.

Bruce Willis korábban nagyobb helikopterekkel forgatott Budapest egén.

Címkék: helikopter    katonai    repülőtér

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL