Villanyrepcsik és helikopterek

13gTavasszal először emelkedett a levegőbe a csehek képszemélyes villanyrepcsije, a Solar Impulse óriásgép pedig tavaly átrepülte Amerikát. Új konvertiplán mutatkozott be a légiparádén Párizsban és honvédségi helikopterek segítették a dunai árvíz kivédését. Bónuszként pedig egy brit óriáshidroplán a végére.

A 2013 évi párizsi légi parádéra az AugustaWestland olasz-európai helikoptergyár hozott egy elektromos hajtású billenthető rotorú tanulmány modellt.

A jövő nagy sebességű forgószárnyas repülését demonstrálja a Project Zero, amikor felszállás után megdönti a két rotort és merevszárnyú repülőgépként repül tovább. A helikopter utazási sebességének kétszeresét érheti el, ami valószínűleg több lesz majd, mint a mostani konvertiplanok 500 km/h sebessége.

A Project Zero-n minden hajtás újfajta elektromotorokkal történik: kormányzás, futóművek, a rotorok kilencven foknál nagyobb billentése, a lapátszögek állítása stb. Nincs még vége, kattintson.

si11

Az elmúlt év nagy szenzációja volt, amikor a Solar Impulse átrepülte Amerikát.

A Solar Impulse az új repülési technikával menet közben napfénnyel repül és betankol a napfényből az aksikba, felkúszik majdnem tíz kilométer magasra. Onnan lesz ideje a sötétben takarékos üzemmódban levitorlázni, míg felkel a nap és akkor napelemeivel újra kezdi a kapaszkodást.

Az üzemanyagot majdnem 12 ezer napelem biztosítja, ebből ezer darab a hátsó vezérsíkon is dolgozik. A hatalmas szárnyon négy villanymotor hajtja meg a propellereket. Tovább a GÉPMADARAK-ba.

A cseh EVEKTOR repülőgépgyár fejlesztése ez a szép kis kompozit repülőgép, amihez a cseh Technológiai Hivatal jelentős pénzügyi támogatást adott. Az akkumulátorok egy 50 KWh teljesítményű villanymotort hajtanak meg a gép orrában, amellyel várhatóan egy órát lehet majd repülni.

Első ránézésre a repülőgép eleganciája tetszik. Tágas és minden irányban jó kilátást mutató kétszemélyes kabin, a motor egyszerű kezelése miatt kiváló oktatógép vagy túragép lehet belőle, ami társul az elektromos hajtás zajmentes tisztaságával. Nincs még vége, kattintson.

A repüljön konnektorból vagy napfénnyel témát feldolgoztuk a digitális Repülni Jó Füzetekben is.

Nyáron átvonult a fővároson az árhullám, a sikeres árvízi védekezésben fontos szerepe volt a honvédségi helikoptereknek, további részletekért kattintson.

Bónusz a HIDROPLÁNOK blogunkról

saro58

Egy brit óriás hidroplán, a SaRo SR45 Princess az ötvenes évek elején még megpróbált betörni a kontinensek közötti utasforgalomba, de megoldásait elavulttá tette a pár év múlva berobbanó jetkorszak.

Címkék: elektromos hajtás    helikopter    képtár    Párizs    repülőnapok    vízirepülés

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL