Hungarikum füstködöt Kecskemét egére

13fA 2013 évi kecskeméti repülőnapon rekordként hét bemutató repülőkötelék festette meg nemzeti színű gépeivel és füstjével az eget. A közönség siker láttán vajon nincs-e itt az ideje egy magyar bemutató kötelék újra szervezésének? – tettük fel nyáron a kérdést. Azóta a közönség kihívására már válasz is született.

Bár nekünk egy olasz teherszállító repülőgép légi óriásköre és a műrepülése közben vezetett orsója tetszett a legjobban, Kecskeméten az igazi sztárok idén a légierők műrepülő kötelékei voltak.

A légierők műrepülő kötelékei a nemzeti büszkeség és a repülőtudás csoportjai, a gépek festésében és az égre füstből rajzolt nemzeti színekben teszik magukat a közönség számára emlékezetessé.

Bizonyos műrepülő figurákban a szereplő kötelékek összemérik erejüket is – alakzatok tartása, szembe repülések, egy hanyatt egy talpon szorosan repülő páros, amit esetleg körberepül egy harmadik – ahol a közönség lesz a legnagyobb győztes az élményben.

A nagy nemzetek Európában rendszeresen szereplő nálunk is látott kötelékei – török, olasz, spanyol – mellett a közönség az oroszokat várta leginkább és nemcsak a gépek nagysága miatt.

Az Orosz Vitézek Kecskeméten egyben biztosan különböztek a többi köteléktől, a nemzeti színű füst helyett ők a bemutató végén egy fehér madarat rajzoltak az égre.

Ki a spotter jellegű profi fotókat jobban szereti, nekik is kínálunk egy nagyobb csomagot, mellé egy női nézőpontból készült civil képgyűjteményt is. További vendéganyagokat is kínálunk, köztük Nádas Tamás műrepülő világbajnokunk fedélzeti videóját.

A légierők bemutató kötelékei képzési célokat is szolgálnak, és mint láthattuk, nem a legmodernebb gépeket repülik köreikben. Azt is tudjuk, hogy a költségvetési megszorítások olyan nagy nemzeteket is földre parancsoltak, mint az USA, sőt a németeknek vagy a kínaiaknak egyáltalán nincs ilyen formációjuk.

Még több kép az Égi Huszárokról

Ettől függetlenül két év múlva a várhatóan visszatérő több mint százezres rekord közönség biztosan szívesen venné, ha magyar égi huszárok nemzeti színű bemutató füstje is kitörölhetetlenül bevésődne Kecskemét egébe.

nadas44

Nádas Tamás motoros műrepülő világbajnok az ősszel izgalmas magyar bemutató légi köteléket hozott létre. Az ő amerikai modern műrepülő versenygépe mellé betársult két egykori szocialista hagyaték. Egy cseh sugárhajtású kiképző vadász és egy szovjet helikopter. Ők a Hungarian Tricolors.

Kecskemét tavaly a virtuális légtérben is világhírű lett, Raeper repült MIG-29B típussal a világhálón.

kecskemét400

Végül ajánlom a kecskeméti repülőnapról szóló digitális Repülni JÓ Füzetünket, a Belenézek gombbal olvassanak bele és ha tetszik, vegyék-vigyék.

Címkék: akrobata    Kecskemét    képtár    repülőnapok    videó

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL