Nők, kínaiak, milliárdosok, olimpiai fáklya az űrben

13cAz űr 2013-ban is izgalmas volt, előretört a magánszektor és Kína, utóbbi egészen a Holdig. 50 éve repült Tyereskova, amerikai űrhajósnő haja lobogott a Nemzetközi Űrállomáson, és az USA még mindig űrszállítóeszközt bérel asztronautáinak.

Az oroszok a Nemzetközi Űrállomáson esedékes legutóbbi legénység cserében erősen reklámozták a szocsi téli olimpiát. Pár nap alatt vitték-hozták és megsétáltatták az űrben az olimpiai lángot adó fáklyát.

faklya1c22fb1fcb17a125420f6a70670054fe_71014703_space

Ilyen se volt még az olimpiák történetében, hogy az olimpiai fáklya megjárja a világűrt.

Az akció idején a Nemzetközi űrállomáson dolgozott Karen Nyberg amerikai asztronauta, aki az űrben lobogó hajáról lett világhírű.

Tavasszal irtunk az űrhajósnőkről és a neten meggazdagodott milliárdosok űripari cégeiről egy-egy Repülni JÓ Füzetet.

tyertyer2Gagarin and Tereshkova

Kevésbé ismert képek Tyereskováról, akit Koroljov űrpápa 100 ejtőernyős ugrással a háta mögött választott ki egy szuperszónikus vadászpilótanővel szemben. Jól döntött, mert Tyereskova inkább két napig koplalt, és a földi repülésvezető Gagarin parancsára sem szállt le korábban, ezért köztük az évődés. A középső képen pedig a Földet érés után végre – 50 évvel ezelőtt volt – ehetett egy jót, további részletek a Füzetben.

A Milliárdosok az űriparban dolgozatban leírtuk, kezdetben hogyan kerülte el Elon Musk Jeff Bezost, aki a többször használatos eszköz miatt a függőlegesen le- és felszálló űrhajó mellett tette le a voksot. Bezos vállalata, a Blue Origin a Nagy Kékséggel már 14 kilométer magasra jutott, de eldőlt a rakéta és azóta nagy a csend.

Ezzel szemben a SpaceX Szöcskéje a fürdőkályha kinézetű űrhajók vonalán is sikeresen felvette a versenyt, hatodik kísérletre 325 méterre emelkedett és szépen visszajött a szerkezet.

Musk azért forszírozza ezt a fejlesztést, mert akkor már a teher űrhajót nem a tengerbe kell fogadni, hanem leszáll az a saját lábára és a kirakodás, üzemanyag feltöltés után akár indulhat újra vissza az űrbe.

A fürdőkályha dizájn vonalon nagy meccs várható a két milliárdos között, mintha Elon Szöcskéje kicsit előnybe került volna Jeff Nagy Kékségével szemben.

Space Tourism

A harmadik űrmilliárdos, Branson is lassan lépeget előre, a képen a Space Ship Two hatszemélyes űrhajó az idei teszteken már átlépte a hangsebességet. Több mint ötszázan várnak az első repülésre, ami 2014-ben remélhetőleg összejön.

A kínai űrprogramban idén is nagyot lépett előre. Lassan elkopnak a kifejezetten kommunista nevek, egyedül a fellövéskor használt hordozórakétát hívják már csak Hosszú Menetelésnek. Meg az űrhajó még a szovjet licenc, Farkas Berci is ilyennel fogott földet.

A nyáron felbocsátott Sencsou-10 (Isteni Hajó) legénysége a szokott módón automatikusan, majd kézi vezérléssel is csatlakozott az űrben 2011 szeptembere óta keringő Tienkung-1 (Mennyei Palota) kísérleti űrállomásmodullal.

A tajkonauták egészségügyi, tudományos kísérleteket folytattak. Vang Ja-ping, a legénység hölgy tagja pedig egy alkalommal űrbéli szemléltető fizikaórát tartott élőben hatvan millió általános- és középiskolásnak.

hold

Kínaiak már a Holdon. Decemberben sikeresen leszállt a Holdra a Holdistennő-3 elnevezésű kínai űrszonda a magával vitt, Jáde nyúl nevű holdjáró robottal együtt. A Nyúl azóta már anyagot is gyűjtött a Hold felszínről.

Címkék: képtár    ujdonságok    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL