Tenyérnyi és óriás drónók

13aTenyérnyi drón a katona szeme, kicsi robotfutárok a levegőben pincérkednek vagy kiviszik a csomagokat, óriás drón szállt le először egy anyahajóra és Magyarországon is foglalkoztak már a pilóta nélküli repülés kérdésével. Bónuszként pedig egy sokszárnyas, vasúti kocsira hajazó hidroplán, közel száz évvel ezelőttről.

Az angol katonák alkalmaznak tenyérnyi nagyságú helikopter robotokat Afganisztánban, amelyek a csempész útvonalakat és az épületeket deríthetik fel. Az apró robot légijármű neve Black Hornet Nano Unmanned Air Vehicle.

Fedezékből kézből indítják a Fekete Lódarazsat, ami körülnéz a harctéren, a kezelő egy képernyőn látja a harci vagy veszélyhelyzetet. A kezelő videót vagy képeket kérhet a robottól. A minihelikoptert egy egérhez hasonló kézi eszközzel irányítják, de mozgása GPS koordináták alapján előre programozható. Nincs még vége, kattintson.

tálca

Sushicopterrel, WiFin keresztül távirányított repülőeszközzel érkezik az étel Londonban egy új étteremláncban. Ha a pincérlány elég ügyes, nem önti nyakon a nyers hallal a vendéget.

Az Egyesült Királyságban működő étterem lánc valamivel fel akarta dobni a helyet. Ezért kitalálták, hogy egy négy rotoros helikopter modellel viszik ki a vendégnek a kaját, amit a pincérnő a pultról egy Ipad-del irányít. Tovább a Hölgypilótákra.

Jeff1

Jeff Bezos felfedte kártyáit. Pár éven belül az Amazon dotcom pilóta nélküli kis légi járműveket, légi robotfutárokat alkalmaz majd a megrendelt kisebb súlyú áruk fél órán belüli kiszállítására, ha közel húsz kilométeren belül az ügyfél a gyorsaságot igényli.

Jeff Bezos is octocoptert alkalmaz. Bevezetésére már csak a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) döntésére várnak. A hatóság csak 2015 évre ígérte a polgári drónok szabályozásának és engedélyezési mechanizmusának megalkotását. Tovább

Tavasszal Magyarországon is rendeztek a drónokról konferenciát. A tanácskozáson Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára elmondta, hogy a Magyar Honvédség életében is egyre fontosabb szerepet játszanak az UAV-k (Unmanned Aerial Vehicles), vagyis a pilóta nélküli légi járművek. Az afganisztáni misszióban is nagyban hozzájárultak a magyar csapatok munkájához – hangsúlyozta. Nincs még vége, kattintson.

A Northrop Grumman X-47B óriás harci drón, pilóta nélküli harci repülőgép a nyáron landolt először a parti vizeken egy amerikai anyahajón. A történelmi esemény 103 év múlva követte az első pilóta irányította tengeri landolást.

Az X-47B óriás harci drón a virginiai parti támaszpontról szállt fel, majd a partoknál állomásozó idősebb Bush amerikai elnökről elnevezett anyahajó fedélzetén szállt le. Tovább.

robot400

Irtunk a témában egy Repülni Jó Füzetet is.

Bónusz a HIDROPLÁNOK blogunkról

caproni

Közel száz éve építette meg az olasz Caproni repülőgépgyár hatvanas számú hidroplánját, amely száz utassal szelte volna át az Atlanti-óceánt. Charles Lindbergh előtt hat évvel nem csoda, hogy 18 méter magasra és csak néhány száz méterre jutott.

Címkék: drón    katonai    képtár    uav

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL