Repülő autók

Megjelent a Repülni JÓ Füzetek idei utolsó kötete egy nagyon izgalmas témáról, a repülő autókról. Mint a hajó és a repülőgép összetolásának, a hidroplánoknak a fanatikusa remélem vissza tudtam adni a hosszú jegyességben járó leendő új házasság izgalmát.

Bostoni start up srácok ma a legmenőbbek, a Terrafugia régebbi modellje a legismertebb a világon. Dolgoznak nagy gőzzel egy új modellen, de a katonai drónokhoz is hozzászóltak egy Hummer repülő változatával.

hummer

A jó néhány bemutatott repülő autó koncepció között három kínai ipari formatervező egyetemista srác eresztette el leginkább a fantáziáját. YEE, mindent bele, így nevezik a konceptjüket. Néhány sor róla kedvcsinálónak a Füzetből.

A földi kormányzás megoldása is újszerű. Elől a nagy füleken apró kerekek forognak alul és a számítógép a képen látható módón dönti meg a kanyarban a kabint, ahogy a holland autogiros autóban korábban láthattuk.

yee11

Zseniális és egyszerű az ötlet, hogy a sportautó a pályán annyira felgyorsul, hogy elkezd emelkedni. Rányit az első két kereket tartalmazó szárny, ami tovább növeli a felhajtó erőt, hátul a kerék meg még csak tolja előre a szerkezetet. Aztán már minden a levegőben, mikor a kerék hirtelen szétnyílik és két toló légcsavarrá alakul, miközben hátulról előbukik egy légi kormányzáshoz szükséges vezérsík féleség.

yee2

Sok még a nyitott kérdés, de a koncept műfajába ez bőven belefér. Például a leszállás. Bár az okos számítógép segítségével a pilóta kilebegtetheti a gépet, hogy közben újra egy kerékbe olvassza a légcsavarokat, de hogy lesz a szárnyakból nagyfüles kerék?

repauto400

A Repülni JÓ Füzetek sorozatunk Repülő autók új számába a belenézek gombbal bele lehet olvasni.

Címkék: autogiro    drón    elektromos hajtás    pilóta    uav    ujdonságok

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL