Repülő üzemmód korlátlanul a fedélzeten

A jövőben nem kell sumákolni, ha guruláskor, fel- vagy leszálláskor az okos telefonnal kifényképeznénk az ablakon. Sőt az EU közlekedési biztosa szerint jövő év első felében Európában már terítékre kerül a fedélzeti adatátvitel is, telefonálhatunk a nagyinak vagy letölthetünk.

Nem véletlenül találták ki az okos telefonon a repülő üzemmód kifejezést arra, hogy az eszközt adatátvitel – telefonálás vagy mobil netezés – nélkül használjuk.

ped1

Tegnap az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) iránymutatása a hordozható elektronikus eszközök – többek között az okos telefonok, táblagépek és e-könyvolvasók – jelátvitel nélküli használatát a közforgalmi repülőgépeken beszállástól kiszállásig korlátlanná tette.

felirat

A légitársaságoknak az iránymutatást kötelező bevezetniük.

Siim Kallas, az Európai Unió közlekedéspolitikai biztosa felkérte az EASA-t, hogy gyorsítsák fel a jelátviteli eszközök biztonságosságának fedélzeti felülvizsgálatát, hogy az elkövetkező hónapokban a korlátlan használat irányába mutató újabb iránymutatást lehessen közzétenni.

Jelenleg a légitársaságok általában nem engedélyezik a mobilhálózati, wi-fi, vagy bluetooth kapcsolatot a repülőgép ajtajainak bezáródásától kezdve az utashídig való megérkezésig, illetve az ajtók kinyitásáig.

A passenger uses an iPad on a flight from Baltimore to Denver.telefontelcsizik

A hálózathoz való csatlakozásra egyelőre csak a kifejezetten erre a célra szolgáló rendszerrel ellátott légi járműveken (és csak utazómagasságban) van lehetőség. Ilyenkor az utas nem a földi hálózathoz, hanem a biztonsági szempontból hitelesített fedélzeti rendszerhez csatlakozik.

Jelenleg csak kevés ilyen felszereltségű légi jármű van, de számuk az elkövetkező években várhatóan növekedni fog. A említett szolgáltatás nyújtásához szükséges berendezéssel ellátott légi járművek tekintetében a Bizottság nemrég hozott távközlési határozatai lehetővé teszik a 3G- és 4G-kapcsolat kiépítését és ezáltal a jelátviteli eszközök jobb összeköttetését.

Eljött Európában is az utasrepültetés újabb nagy pillanata. Amerika csak alig egy hónappal jár előttünk.

1280a

A teljes sajtóközlemény magyarul

Címkék: hirek    mobil    polgári    repülőgép

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL