Utasszállító repülőgép pilóták nélkül?

Mit szólnának ahhoz, ha a repülőút közben a szokásos itt a kapitány beszél kezdetű szöveg így kezdődne – Robot Alfonz számítógép robot másodpilóta köszönti az utasokat. Egyáltalán felszállnának-e egy olyan közforgalmi repülőgépre, amelyet nem ember, hanem csak egy robotpilóta és egy számítógépes irányítórendszer vezet?

A kérdés talán itt kopog az ablakon, hiszen a katonai repülésben lassan mindennapos lesz az Unmanned Air Vehicle, UAV vagy drón, a pilóta nélküli légi jármű. Ami néha csak annyit jelent, hogy a földi pilóta ellenőrzi a drónt, és ha kell, beavatkozik.

De a kereskedelmi repülésben is egyre nagyobb szerepet kapnak a pilóta nélküli eszközök. Nálunk például a tavaszi árvíz gátjainak állapotát monitorozta egy magyar gyártmányú katonai UAV.

De legutóbb Lady Gaga, a kissé bohókás világsztár állt bele a színpadon egy távirányítású helikopterba, és a hat rotor segítségével röpködve énekelt a közönségnek.

lg

Angliában néhány éve zajlik egy sikeres kísérlet, ahol egy húsz utast szállító repülőgép az idén már 800 kilométert repült pilóták nélkül önállóan. Fedélzetén az utasok helyén ellenőrző mérnökök ültek a műszereikkel és a két pilóta is készen állt a beavatkozásra.

Egy újságíró a történelmi eseményről tudósítva megjegyezte, lehet, hogy úgy járunk ezzel, mint a londoni metró egyik vonalával. Már negyven éve kiépítették rajta a vezető nélküli automata rendszert, de még mindig ember ül a szerelvény elején.

robot400

Ha kíváncsi a további részletekre, nézzen bele a Digitalstandon a Repülni JÓ Füzetek témával foglalkozó friss számába.

Címkék: drón    hirek    repülőgép    uav

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL