Magyar gépeltérités magyar tv filmen

Ma este adják az M1 műsorán a Szabadság-Különjárat című új magyar tv filmet, amely egy 1956-os gépeltérítés alapján készült. Kedvcsináló és háttér az esti filmhez.

A repülőgépről

A repülőgép egy legenda, a Douglas DC-3 orosz licencben gyártott változata volt, a Liszunov Li-2. A két változatból talán a világháború miatt is több tízezret gyártottak. A repülőgép azért lett ilyen remek, mert a gyár bevonta Kármán Tódor magyar mérnököt, az áramlástan professzorát, aki szélcsatornában kísérletezve leszedte a sárkányszerkezetről a fölösleges turbulenciákat.

dc3_36budaörshalix05

A repülőgép kéthajtóműves, székezéstől függően nagyságrendileg 20 személyt szállít, további részletek róla a GÉPMADARAK-ban.

A géppel élmény repülni, egy magyar alapítvány tart még egy példányt repülőképes állapotban, amit a filmhez is használtak külső felvételek során.

Végül ajánlunk egy magyar LI-2 oldalt, ami gépenkénti mélységben és sok-sok fényképpel mutatja a típust.

Belföldi menetrend szerinti repülés

Maga a történet alapja azért jöhetett létre, mert a negyvenes-ötvenes években volt Magyarországon belföldi menetrend szerinti repülés.

pécs

A gépek Budapestről a vidéki nagyvárosokba repültek, de volt körjárat is, a történet is a Budapest, Szombathely, Zalaegerszeg járaton esett meg.

A kilencvenes évek elején An-2 gépekkel Budaörsről próbálták a belföldi repülést feléleszteni, de rövid szolgáltatás után elhalt. Azóta csak a repülőnapok meg az ejtőernyősök kedvence a kétfedelű típus.

Exif_JPEG_PICTURE

Azóta ez a kérdés nyitva maradt, mi is irtunk róla régebben.

Egy kis előzetes

Akit érdekel az igaz történet is, az itt olvashat róla, a valóság szimplább volt, mint maga a film.

Kezdés ma este M1 20 óra 20 perc.

Címkék: hirek    légitársaság    repülőgép    videó

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL