Vendégbejegyzés: Rally futam Bőnyön

Filemon Edinától kaptunk egy fényképes tudósítást a XVI. Magyar Rallyrepülő Kupa záró futamáról, melyet szeptember 28-án, a Bőnyi Repülőtéren rendeztek meg.

Edina, aki vitorlázórepülő válogatott pilótanő, kérésünkre először a sportágat mutatja be.

A rallyrepülés lényege, hogy a versenyzőknek, ahol egy páros a pilótából és a navigátorból áll, három feladatot kell megoldaniuk.

Először egy borítékban megkapott, meglévő fordulópontok segítségével meg kell szerkeszteniük az útvonalat. Az is előfordulhat, hogy a navigátor repülés közben is szerkeszt, mert például hiányzik három fordulópont, amelyeket csak az egyik fordulópont-fotó beazonosítása után lehet kiszerkeszteni.

Ezután le kell repülni a megszerkesztett útvonalat, a lehető legpontosabban. A fordulópontokat a fordulópontot kijelölő objektum (pl. út-vasút kereszteződés, útelágazás, templom) egy mérföldes körzetében kell keresztezni, másodpercre pontosan.

A navigációs feladat megfigyelési feladattal egészül ki, amely összetett: egyfelől a tetszőleges oldalról készült fordulópontfotókról kell meg állapítani, hogy valósak-e, azaz hogy arról a fordulópontról készültek-e, amihez ki lettek osztva, másfelől pedig az útvonalról, irányból készült fotókat, illetve az útvonalon elhelyezett ponyvajeleket kell megtalálni, és a helyüket pontosan a térképen megjelölni.

Végzetül a célleszállási feladaton kell megfelelni, amelyet 2 méteres pontossággal kell végrehajtani, különben a versenyzők büntetőpontot kapnak.

Repülni JÓ Füzetek
Egyet fizet, kettőt kap

A jó hangulatú navigációs verseny futamait a 2013-as évben kilenc helyszínen rendezték meg, amelyből a három napos Nemzeti Bajnokságra Balatonkeresztúron került sor.

A bőnyi záró futamot az idén a komoly sikersorozatot elkönyvelő Mayer Béla – Havlin Péter páros (Győri Aeroklub) nyerte, míg a második helyezett a Nemes Sándor-Benedek János páros (Malév repülőklub), harmadik helyezett pedig a Kocsi H. Krisztián-Bende Zoltán (Győri Aeroklub) páros lett.

A kimagaslóan jó hangulathoz a napos, szélcsendes őszi időjárás mellett a csodálatosan szép Bőnyi Repülőtér vendégszerető stábja is hozzájárult, akik finom ebéddel kedveskedtek a versenyzőknek.

A futam külön érdekessége volt, hogy a külföldi munkájuk során éppen szabadságukat töltő Nemes Sándor-Benedek János páros mindkét tagja a futam napján ünnepelte születésnapját, így a mezőny az eredményhirdetés után egy finom csoki tortával köszöntötte őket.

Címkék: hirek    pilóta    repülőgép    repülőtér    sport

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL