Hetven nap alatt a Föld körül

Tíz hét, négy kontinens, komótos utazás repülőgéppel. Amúgy világrekord, mert a gép kicsi, a srác egyedül repült és még szinte kora szerint gyerek, csak 19 éves.

Talán még az igazi brit birodalmi időkből az ausztrálok nagy kalandorok, vérükben van az utazás, Londont látni a Föld túlsó oldalán sokuknak nemcsak álom volt már száz éve is. Ryan Campbell, aki a közlegényből kapitánnyá érett az út során, szintén Amerikán át London felé vette az irányt.

Az alma nem esett messze a fájától, Ryan pilóta dinasztiában nőtt fel, 16 évesen már egyedül repült, 18 évesen már kereskedelmi pilóta és most egy 21 éves srácot taszított le a legfiatalabb világot egyedül lazán körberepülők képzeletbeli trónjáról.

A gépe egy Cirrus SR22, vele összesen 180 óra alatt, 31 leszállással lenyomta a Föld körüli távot, ami közel ötvenezer kilométer.

Mint régen a klipperek és a hidroplánok, indulás után ő is a szigeteken sasszézott át a Csendes Óceánon Amerikába, legtöbbet az út során ekkor 15 órát volt a Cirrus-szal egy szuszra a levegőben. Amelia Erhardt is jobban tette volna, ha a Csendes felé indul, amíg még friss az ember, jobban bírja.

Ha már éppen arra járt, Ryan beugrott Oshkosh-ba, a világ legnagyobb pilóta találkozójára, ahol találkozott példaképével, egy szintén világot egyedül körberepülő hölggyel, Carol Ann Garrett-tel. Az út során egy vitorlázó honfitársnőjével is randevúzott, aki éppen szintén a Földet kerülte.

Olvasson az idei kecskeméti repülőnapról is
a Repülni JÓ Füzetekben

Megjárta nyarat-telet, Rejkjavikban az ausztrál diaszpóra vendége volt. Londonban meg a hagyományos alakú, de nem fekete színre festett taxiból nézte az ismert nevezetességeket.

Cannes-ban éppen elérte a tűzijátékot, aztán a törökökön, Izraelen át irány a Közel Kelet, bele a sivatagba. Majd Sri Lankán át Kuala Lumpur, a tornyok is megvoltak, a Fülöp Szigetek, s irány haza Ausztrália. Ahol még egy hetet repült ünnepségek közepette, míg pár napja haza ért.

Gratulálunk, de a kis srácok már ott csápolnak az ünnepségen, alig várják, hogy letaszítsák Ryan barátjukat az ifjú pilóták trónjáról.

Címkék: hirek    pilóta    repülőgép    sport

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL