Börgöndi repülőnap az őszi verőfényben 2013

Minden, mi szem szájnak ingere, hozzá hálás közönség. Repülőbemutatók csemegékkel, sétarepülések sok-sok típuson, egész nap programok égen-földön, hagyományőrzők és veteránbuszok, nagyítandó fotók, benne buborék kommentárok és élmények vasárnapról.

Aki lemaradt róluk Kecskeméten, annak eljöttek a börgöndi fű fölé a Gripenek. A gép pár több áthúzását és szolid mennydörgését másokkal az autópálya mellől követhettük, addig ért kora délelőtt a rajongók kocsisora.

Sugárhajtóművet a fűről gurulva is láttunk, egykori katonai reptéren stílusos volt az egykori katonai kiképzőgépünk, az L-29 Delfin civil példányának felszállása, majd páros repülése a 65 éves LI-2 Malév logós utasszállítóval.

A magas égen műrepülések és ejtőernyősök. Még a katonai vonalhoz illik a JAK-52. A helyi büszkeség, Józsa Dávid, friss világbajnoki bronzérmes vitorlázó műrepülő ezer méter magasságot átfogó kűrje mentén láthattuk, mire képes egy motor nélkül táncoló pilóta.

Veres Zoltán pedig többször csókot, akarom mondani orsót dobott a fű fölött egy méterrel a közönségnek, no meg visszafelé fűfésülő üzemmódú hanyatt repülésből felfüggesztette magát a propellerére, nála már régóta elfelejthetőek a fizika törvényei.

A helikopterek is kitettek magukért, a tolatás sem okozott nekik gondot, bár hanyatt még nem repültek, talán majd jövőre.

A sétarepülésre szinte kiéhezett egész évben a közönség, hosszú sorok álltak a pénztárnál és ültek az ötletesen megoldott hangulatos pados várókban.

Olvasson az idei kecskeméti repülőnapról is
a Repülni JÓ Füzetekben

Családok, gyerkőcök vonultak kísérőikkel a gépekhez. Kis és nagy repülőgépek, helikopterek alkonyat tájára bírtak el a repülni vágyókkal, akkor még egy hőlégballon sistergett fel az égre.

Szilády Dezső, a rendező Albatrosz Repülőklub elnöke, aki többek között szinte egész nap kommentálta az égen történteket, a nap végén kérdésemre úgy érezte, soha ennyien nem voltak még börgöndi repülőnapon. Jövőre kívánjuk, még többen legyenek és tán más hazai sportreptereken is.

Címkék: helikopter    képtár    repülőgép    repülőnapok    sport

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL