Túl a sikeres teszten Sir Richard Branson űrhajója

Végre fellélegezhetett Sir Richard, és készülhet a több mint ötszáz jegytulajdonos. Hangsebességen túlra és húsz kilométer magasság fölé repült a hat utast néhány percig száz kilométer magasra vivő űrhajó.

Rakéta problémák miatt majd egy évig nagy csend volt a Virgin Galactic háza táján. Tegnap megtört a jég, a második tesztrepülés lényegében minden elemét az új kereskedelmi űrhajónak sikerrel vette.

Két pilóta és hat utas a kompozit anyagból készült űrhajóban, és Sir Richard szerint 2014-től napi két járattal indulhat a kereskedelmi űrrepülés az első magán űrkikötőből. Amúgy a családjával ő lesz az első utas.

A képen az anyahajó és az űrhajó a hajnali indulás előtt, az űrhajó középen függ a katamarán jellegű szállítógépen.

Az egység hagyományos repülőgépként felszállt 15 kilométer magasra, ott leoldották középről az űrhajót. Bekapcsolták a rakétamotort és az űrhajó húsz másodperc alatt több mint hat kilométert emelkedett, a végén közel a hangsebesség másfélszeresével repült.

A rakéta lekapcsolása után a pilóták az űrhajóban a két hátsó tollszárnyat fékező üzemmódba állították, 10 kilométer fölötti magasságra süllyedve visszaálltak repülőgép üzemmódba, majd levitorláztak az űrkikötő futópályájára.

Lassan utoléri a fejlesztés a marketinget. A képen a két amerikai Branson érdekeltség, a fapados légitársaság és a komplett űreszköz páros repülését láthatjuk. Még jó néhány teszt hátravan, nyilván magasabbra kell majd menni meg bábukkal imitálni az utasokat, stb.

A zseniális tervező, Burt Rutan űregysége 2004 évi első sikeres dupla repülése után tíz évvel Sir Richard, a zseniális légi ipari guru kezeiben egyszerű kereskedelmi termékké válik. Közben a piac miatt az űrhajó majdnem kétszer nagyobb lett.

A részletes hátteret megvilágítja ehhez a képen látható első Repülni Jó Füzetünk, amit most akár önállóan megvehetik, vagy a Téli Füzet csomag keretében megvásárolva különleges repülést és hozzá wellness hétvégét nyerhetnek.

Címkék: pilóta    polgári    repülőgép    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL