Napfénnyel Amerikán át

A Solar Impulse napfénnyel hajtott óriás repülőgép a nyáron több leszállással a nyugati parttól a keleti partig átszelte Amerikát. Éjszaka is repült, bizonyítva a napelem technológia hatókörének kitágítását.

A Solar Impulse május elején szállt fel San Francisco-ban, öt szakaszban két napokat repült, majd július elején szállt le New York-ban a Kennedy repülőtéren.

A több mint hetven méter fesztávú repülőgépet egy pilóta vezeti. Az új repülési technikával menet közben betankol a napfényből és felkúszik majdnem tíz kilométer magasra. Onnan lesz ideje a sötétben takarékos üzemmódban levitorlázni, míg felkel a nap és akkor napelemeivel újra kezdi a kapaszkodást.

Az út a tiszta energia propagálása is volt, a megállóhelyeken majdnem százezer ember látogatta meg a gépet és az előadásokat.

Nyerjen autogiro repülést wellness hétvégével

Húsz millió oldalletöltés történt két hónap alatt a cég honlapjáról és elképesztő világérdeklődéssel 810 millió médiamegjelenést regisztráltak, a miénk ebbe még nincs is benne.

Néhány adat még magáról a repülésről. Összesen majdnem 106 órát repültek, a megtett távolság kicsit több mint 5600 km. Egy felszállással a napelemmel hajtott világrekord az úton jött létre, pontosan 1506 km Phoenix és Dallas között.

Branson nélkül nincs jelentős repülős médiaesemény a világon. Sir Richard itt is látogatást tett, a képen a két cégalapítóval.

Voltak az útnak meredek pillanatai. A Solar Impulse jól vizsgázott a viharban és a mobil hangárra is szükség volt.

Az elmúlt két évben a projekt lassan eljutott odáig, hogy az Európán belüli repülések után átszelték Amerikát, most jöhet majd a világ körüli repülés egy nagy német bank szponzorálásával.

Az elektromos vagy napfény hajtásnak nagy jövője lesz majd a repülésben, irtunk róla egy Repülni JÓ Füzetet, ajánljuk nyári olvasmányként mindenki figyelmébe.

Még több kép és info a svájci cég, a Solar Impulse oldalán.

Címkék: elektromos hajtás    polgári    repülőgép    ujdonságok

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL