Újabb 15 napos kínai űrutazás ért véget

Szerdán a második tajkonauta nővel földet ért a 10. Isteni Hajó nevű kínai űrhajó. Az űrhajósok dolgoztak a Mennyei Palota nevű kísérleti űrállomásmodulon.

A kínai űrprogramban lassan elkopnak a kifejezetten kommunista nevek, egyedül a fellövéskor használt hordozórakétát hívják Hosszú Menetelésnek.

A június 11-én felbocsátott Sencsou-10 (Isteni Hajó) legénysége a szokott módón automatikusan, majd kézi vezérléssel is csatlakozott az űrben 2011 szeptembere óta keringő Tienkung-1 (Mennyei Palota) kísérleti űrállomásmodullal.

A tajkonauták egészségügyi, tudományos kísérleteket folytattak. Vang Ja-ping, a legénység hölgy tagja pedig egy alkalommal űrbéli szemléltető fizikaórát tartott élőben hatvan millió általános- és középiskolásnak.

Látszik, hogy az űrállomás nem nagyobb egy komolyabb szobánál. Hátul a nyíláson úsznak át-meg vissza az űrhajóba, illetve bal oldalt láthatóak a cipzáros hálófülkék.

Az űrhajó az orosz Szojuz kínai változata, alig három köbméteres belső térrel rendelkező űrkapszula ejtőernyővel segített landolását és fedelének felnyitását élőben közvetítették.

Az orvosi vizsgálatot és a tajkonauták rövid akklimatizálódását követően kisegítették őket a szűk kabinból, majd ülve nyilatkoztak a sikeres küldetésről.

A kínaiak folytatják az űrállomás programot is, nagyobb laboratóriumot küldenek majd fel. 2020-ra pedig egy 60 tonnás űrállomás szolgálja majd a kínai űrkutatás céljait.

Címkék: hirek    külföld    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL