Magyar stand Friedrichshafenben

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal támogatásával négy év után újra magyar standon állított ki a honi repülőgépipar a bodeni tó partján levő kisvárosban.
A Hivatal közleménye az eredményekről.

Magyarországi repülőgépgyártók részére biztosított bemutatkozási lehetőséget a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) Európa legrangosabb nemzetközi kisrepülők-bemutatóján, az AERO 2013-on. Az április végén megrendezett nemzetközi seregszemlén 540 m2-es közös standon 6 hazai gyártó mutatta be legújabb fejlesztéseit, illetve kiforrott modelljeit. Gyártóink 2009-ben léptek ki a nemzetközi piacra, az iparág teljesítményét azóta is élénk érdeklődés övezi.

A kiállított gépek közül kiemelkedtek az Avana Industries Kft. hidroplánjai és a Corvus Hungary Kft. műrepülésre alkalmas Fusion fantázianevű fejlesztése.

Az Avana Kft 8000 m2-es kompozit üzem beruházása folyamatban van Somogyváron, ahol külön üzletág épül a repülőgépgyártásra. Az Avana egy 3 személyes 100 LE teljesítményű, Subaru motor meghajtású kisebb, és egy 5 személyes, 1000 LE teljesítményű, turbópropelleres, szinte a business jet kategóriába tartozó luxus hidroplánnal vett részt a kiállításon.

A Halley Kft. zártkabinú autogyro termékkel bővítette kínálatát, így Friedrichshafenben már 4 géppel, az Apollo Fox sportrepülővel, egy motoros sárkányrepülővel, egy zárt és egy nyitott kabinú autogyroval jelent meg.

Hatalmas érdeklődést kísérte a Hungarocopter Kft. „kit-helicopter” (szereld magad) fejlesztését, a Bonn Hungary Elektronikai Kft. UAS (embernélküli felkerítő repülős) rendszere pedig műszaki teljesítményben magasan verte a kiállításon bemutatott valamennyi versenytárs hasonló, polgári felhasználású eszközét.

A Produktum Kft. repülőtéri szerelőállványai iránt ugyancsak számottevő volt az érdeklődés, mivel a koncentrálódó európai piacokon tevékenykedő hasonló profilú multinacionális cégeken túl szinte alig maradt rugalmas, innovatív és független szakmai beszállító.

A közös magyar kiállítási megjelenést rendkívül sikeres volt, számos spanyol, orosz, belga és német repülőgép-forgalmazóval sikerült megállapodniuk a magyar gyártóknak termékeik külpiaci forgalmazásával kapcsolatban. Francia, luxemburgi, német és olasz vevők jelentkeztek be magyarországi próbarepülésekre.

A kiállítási megjelenés következményeként a résztvevők által kalkulált üzleti eredmény fél éven belül 400 ezer EUR-t, egy éven belül 600 ezer EUR összeget tehet ki.

Korábbi anyagaink:
Aero Friedrichshafen 2013
Hidroplánok Friedrichshafenben
Magyar hidroplánok sikere a bodeni tó partján
Magyar hidroplánok: a Sirály és a Szitakötő

Címkék: Friedrichshafen    hirek    polgári    repülőnapok    ujdonságok

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL