Tavaszi havas napok Ferihegyen

Megtréfálta a meteorológiai tavaszt az időjárás, a héten szakadt a hó napokon át, még most is szállingózik. Fényképek és adatok a hó helyzetről a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről.

A szakadó hó ellenére a repülőtér két futópályája megfelelően üzemelt, egyetlen járatnak sem kellett a hó miatt sem kitérő repülőtérre mennie, sem visszafordulnia.

A menetidőhöz természetesen hozzáadódik a kötelező jégtelenítés. Ekkor az induló gépek kormányfelületeit vegyszeres forró vízzel mossák le, nehogy az esetlegesen lerakódott jég akadályozza a mozgó részeket vagy rontsa a levegő áramlását a szárnyakon és balesetet okozzon a levegőben.

A Budapest Airport területén a futópályák, a gurulóutak és az előterek együttes betonfelülete eléri a 2,4 millió négyzetmétert. Ezt a 240 hektárnyi területet kell rövid idő alatt a hótól megtisztítani.

A legmagasabb készültség idején 22 gépkezelő és 3 irányító szakember, valamint 27-30 segédmunkás dolgozik a hó eltakarításán nemcsak a repülőtéri üzemben használt betonon, hanem a terminál előtti járdán, az épületek közelében és a parkolóban.

Húsvéti fotópályázatunk a
kockásfűlű nyúl tiszteletére
a Facebook oldalunkon

A futópályákon a hó olvasztásához legtöbbször karbamidot szórnak a betonra, ami kb. mínusz 6 Celsius fokig garantálja a hó és a jég eltávolítást. A Budapest Airport csatornarendszerében számítógép vezérélésű szervesanyag-csapdák akadályozzák, hogy az olvadt hólével együtt veszélyes szerves vegyi anyagok kerülhessenek a környező élővizekbe, elsősorban a Gyáli-patakba.

(Budapest Airport segítségével)

Címkék: hirek    képtár    légitársaság    polgári    repülőgép    repülőtér

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL