SpaceX – a Sárkány és a Szöcske

Tegnap tengert ért a Dragon teherűrhajó kettes számú járata és két hete 80 méter magasra emelkedett a Grasshoppers kísérleti űrhajó Johnnyval a kovbojjal – szárnyal a SpaceX, Elon Musk űrvállalata.

25 nap után tegnap sikeresen visszatért a Dragon teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásról, ahonnan most már 1,2 tonna hasznos terhet hozott vissza, fél tonnával többet, mint az első küldetésen.

Kísérleti minták és javításra váró eszközök az űrrakomány, amely már egy hajó fedélzetén Los Angeles kikötőjébe tart. A Dragon az első teherűrhajó, ami visszatér a földre és nem égetik el a légkörben, hála a tőke logikájának.

Elon Musk nem elégszik meg a sikeres űrfuvarozással, hanem párbajra hívta ki a másik nagyágyút, Jeff Bezost.

A címlapra kattintva beleolvashat, és ha tetszik,
ott helyben a Digitalstandon 300 Ft-ért azonnal megveheti

A Milliárdosok az űriparban dolgozatban leírtuk, kezdetben hogyan kerülte el Musk Bezost, aki a többször használatos eszköz miatt a függőlegesen le- és felszálló űrhajó mellett tette le a voksot. Bezos vállalata, a Blue Origin már 14 kilométer magasra jutott, de eldőlt a rakéta és azóta nagy a csend.

Ezzel szemben a SpaceX a fürdőkályha – lásd a Füzetekben – szektorban is sikeresen felvette a versenyt, negyedik kísérletre 80 méterre emelkedett és szépen visszajött a szerkezet.

Musk azért forszírozza ezt a fejlesztést, mert akkor már a teher űrhajót nem a tengerbe kell fogadni, hanem leszáll az a saját lábára és a kirakodás, üzemanyag feltöltés után akár indulhat újra vissza az űrbe.

Húsvéti fotópályázatunk a
kockásfűlű nyúl tiszteletére
a Facebook oldalunkon

A fürdőkályha dizájn vonalon nagy meccs várható a két milliárdos között, mintha Elon kicsit előnybe került volna Jeffel szemben.

Címkék: hirek    képtár    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL