Giga megrendelések két földrészre

A héten nagy forgalma volt az elnöki palotáknak, több mint négyszáz keskeny törzsű repülőgépet rendeltek meg. Párizsban az Airbus, Washingtonban a Boeing irt alá egy-egy giga megrendelésről szerződést. Előbbi vevő az indonéziai Lion Air, a másik vevő pedig Michael O’Leary Ryanair főnök.

Tony Fernandes mellett új nevet kell megtanulnunk Ázsiából, ő Rusdi Kirana, aki Indonéziában családjával tulajdonolja a Lion Air légitársaságot.

Kirana úr két év alatt több mint négyszáz egyfolyosós modern repülőgépet rendelt a világ mindkét nagy gyárától.

2011 végén Obama elnök látogatásához időzítve Boeingeket – 11 darab most is gyártott B737-800-ast, 201 darab 737MAX-ot és 113 B737-900ER, ami a hosszabb távokra jó valamint 5 darab B787-est.

Indonézia 245 millió lakosa és a szigetek miatt ideális terepe a fapados repülésnek és mindez Ázsiában másként működik, mint Európában.

Most meg a vezérigazgató nyélbe ütötte az Airbus eddigi legnagyobb megrendelését 24 milliárd dollárért 234 darab gépre, amit 2014-2026 között szállítanak le neki. Itt is elfogadott még 60 darabot a futó A320 modellből, 109 darab A320 és 60 darab A321 pedig már a NEO címkével illetett újabb fejlesztésből került a megrendelésbe.

Az Airbus-nak szerencséje is volt, hiszen a Boeing nem tudott volna ennyi gépet egy légitársaságnak gyártani, mikor más régi jó vevők is szeretnének vele üzletet kötni, köztük a Ryanair.

Holnap folytatjuk.

Megjelent a Repülni JÓ Füzetek ötödik kötete.

A címlapra kattintva beleolvashat, és ha tetszik,
ott helyben a Digitalstandon 300 Ft-ért azonnal megveheti

Címkék: fapados    hirek    légitársaság    polgári    repülőgép

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL