Felavatták a HungaroControl új irányitóközpontját

Frissítés videóval. Tegnap a fejlesztési miniszter gombnyomásával Budapesten felavatták Magyarország olyan új légiforgalmi irányító központját, amely a benne levő csúcstechnológiával hozzájárul a magyar légiforgalmi irányítás versenyképességének és hosszú távú önállóságának megőrzéséhez.

A HungaroControl Zrt. ANS III elnevezésű, komplex fejlesztési programjának egyik eleme az új irányító központ megnyitása, amely tegnap megtörtént, róla itt egy videó.

Az új központot olyan magas színvonalú, innovatív eszközökkel és szoftverekkel szerelték fel, mint a világszerte elismert, a magyar irányítók igényei szerint fejlesztett MATIAS navigációs rendszer.

Németh Lászlóné fejlesztési miniszter egy gombnyomással leállítja a régi központot és egyben újraindítja az újat.

A régi épület lesz majd a HungaroControl tudásközpontja, ahol majd helyet kap a szimulációs központ, a légi navigációs akadémia és egyéb fejlesztések.

A magyar irányítók a NATO felkérésére valamennyi feltétel teljesülése esetén a tervek szerint már az új központból irányíthatják Koszovó magas légterének forgalmát.

Repülni JÓ Online Kiállító Terem
Szántó Áron légifotói a Balatonról

A 13 milliárd forintból megvalósuló, közel tízezer négyzetméter alapterületű, háromszintes légi navigációs központ kivitelezéséhez az Európai Unió 6 millió euró értékű támogatást nyújtott, de a források több mint 85 százalékát a költségvetési támogatásban nem részesülő HungaroControl önerőből finanszírozta.

Reméljük, itt lesz majd a Közép-Európai Funkcionális Légtérblokk székhelye.

Címkék: hirek    légi irányitás    polgári    rendezvények

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL