A légi Ferrari drón változata

A Piaggio Aero olasz repülőgépgyár ma Abu Dhabi-ban a Nemzetközi Védelmi Kiállításon és Konferencián P1HH HammerHead néven bejelentette korábbi repülőgépének drón változatát.

A Piaggio Aero egyébként a Ferrari légi cége, ők gyártják a nagyon elegáns tolóhajtóműves kis luxus utasszállító repülőgépet, a PA Avanti II-t, amely a légi Ferrari.

Ma bejelentették ennek a gépnek az Unmanned Air System, vagyis pilóta nélküli változatát P1 HH HummerHead néven. Többször a jobban elfogadott UAV – Unmanned Air Vechicle – néven is emlegetik, ami röviden a drón.

Kétévi fejlesztés után egy olasz katonai bázison néhány napja sikeresen lezajlott a motorindítás és guruló próba. A drón repülőgép képes légi, szárazföldi, part menti, tengeri ellenőrzésre, elektronikus hadviselésre és tervezik rakétákkal való felszerelését is.

Repülni JÓ Online Kiállító Terem
Szántó Áron légifotói a Balatonról

13-14 kilométer magasan képes egyhuzamban 16 órát repülni. Irányítása lehet automatikus, előre beprogramozott vagy akár a fél földet is átívelő módon kivételesen földi pilóta is vezetheti.

Könnyebb szállítás miatt a szárnyak gyorsan leszerelhetőek. A P1HH HummerHead szűzrepülését év végére ígérik.

Vajon mikor jön el az az idő, amikor a két változatot összetolják és pilóta nélküli luxus limuzinként embereket szállítva röpköd majd a világban?

Címkék: drón    hirek    katonai    külföld    uav

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL