2014 áprilisában a Dragon már űrhajósokkal repül

Jelenleg az amerikai űrhajósok orosz rakétával és űrhajóval látogathatják a Nemzetközi Űrállomást. A NASA és a SpaceX magánűrvállalat a múlt héten közös sajtótájékoztatót tartott arról, várhatóan mikor szűnik meg ez az állapot.

A SpaceX tavaly októberben lett a NASA menetrend szerinti teherfuvarosa a Nemzetközi Űrállomásra.

De fejlesztik a Dragon űrhajósokat szállító változatát is. Garett Reismann korábbi NASA űrhajós, aki már a magáncégnél dolgozik a projekten, beszélt néhány részletről.

2012-ben képletesen ablakot vágtak a Dragonra, életfenntartó rendszereket és űrruhákat terveztek, készül az új kilövőpad. A NASA űrhajósainak bevonásával alakítják ki a leendő személyzet feladatait.

2013-ban befejezik a személyszállító űrhajó megépítését és tesztelését, a személyzet kiképzését és megszerzik a NASA engedélyét a kilövéshez.

2014 áprilisa az első start hónapja lesz.

A Belenézek gombra kattintva olvasson bele a témát szélesebben feldolgozó új elektronikus kiadványunkba, és ha tetszik, vegye meg kemény 300 Ft-ért.

Címkék: külföld    polgári    ujdonságok    űr

1 hozzászólás

  1. KGyST

    2013. január 18. @ 13:21

    kilövőpad: indítóállvány
    kilövéshez: indításhoz, starthoz

    2014 áprilisa valóban az első start hónapja lesz (ha nem csúsznak), de ez nem űrhajósokkal fog történni, hanem ez lesz a “flight abort test”, azaz ekkor elindul egy hordozórakéta (valószínűleg üres/súlymakett második fokozattal) és egy ún. boiletplate-tel (olyan makett, aminek bizonyos rendszerei működnek), és max Q-nál (a legnagyobb dinamikus terhelés, amikor a levegő torlónyomása a legnagyobb) mentik majd az űrhajót. (Mivel ez még az első fokozat működése alatt következik be, ezért nem kell működőképes második fokozat).űű

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL