Collier Trophy – jelöltek és a győztes

Amerikában nemcsak a filmiparban, hanem a repülésben is osztanak ki Oscar díjat, csak azt Collier Trophy-nak hívják. Az amerikai légügyi kiválóságoknak száz éve ez a nagy presztízsű kitüntetés dukál, jönnek a jelöltek és a győztes.

Glenn Curtiss-től Howard Hughes-ig, Chuck Yeager-től az Apolló 11 legénységén keresztül Burt Rutan-ig személyek, később híres projektek – példálózva C-17 Globemaster III, Boeing B777, F22 Raptor vagy a Nemzetközi Űrállomás – nyerték el az évente kiosztott szobrokat.

Magát a díjat egy hetilapkiadó szaktársunk, Robert J. Collier alapította 1911-ben, aki nem mellesleg az Aero Club of America elnöke is volt. A díjat eredetileg a Club adta át, később keresztelték át Collier Trophy-ra.

A második világháború óta a díjat a US National Aerobatics Association évente adja ki azoknak a személyeknek vagy projekteknek, akik az Egyesült Államokban a repülésben vagy az űrhajózásban kimagasló és gyakorlati eredményt hozó vívmányt értek el.

Az utolsó 2010 évi díjazott a képen látható Sikorsky X2 helikopter programja volt.

Egy másik európai díj egy másik cikkünkben –
a Schneider Trophy

A 2011 év jelöltjei pedig az alábbi képeken megidézett és a buborékban leírt projektek:

A győztes a Boeing új kompozit gépe lett, rengeteget irtunk róla, néhány napja járt Magyarországon először, kattintsák meg a cikkben levő linkeket is, megéri. Ráadásul csatolunk hozzá egy légikisasszony világdivatot is.

Valószínűleg a fő akkumulátor veszélyes hibája miatt egyelőre az egész világon földön maradnak az álomgépek, részletek a Facebook oldalunkon 2013 január 17-én délután 17 óra körül, sajnos nem tudjuk meglinkelni.

Korábbi anyagaink:
Green Flight Challenge – Pipistrel kettős győzelem
Eurokopter X3 – helikopter szárnyakkal
VIDEÓ: C-17 Globemaster III Pápán
Gyári vendégvideó a Boeing B787 Dreamlinerről

Címkék: külföld    rendezvények    repülőgép    történelem

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL