A nemzeti büszkeség és az űrhajósnők

Vajon miért a szovjetek lőtték fel az első női űrhajóst, vetődött fel bennem tavaly tavasszal a kérdés két kerek évfordulón, Tyereskova születésnapján és John Glenn űrrepülésének napján.

A kérdést a nemzeti büszkeség akkori felfogása döntötte el, amit a szovjeteknél inkább a kommunizmus akkori fő ideológia jelszava, az utolérni és túlszárnyalni a kapitalizmust megközelítés jellemzett.

Nézze meg a teljes képtárat

A hatvanas évek elejét írjuk. Az űrversenyben a szovjetek fokozni kívánták előnyüket, rástartoltak az első női asztronauta világűrbe juttatására. A kiválasztás filingjét Tyereskova textilgyári munkásnő státusza adta, aki a munkáshatalom fotogén reprezentánsa lesz az űrben és jól mutat majd a diadalmenetben a földön.

Valentyina majdhogynem civil, mindössze száznál több ejtőernyős ugrással rendelkezik, mikor kiválasztják a kiképzésre. Koroljov a szovjet űrpápa szinte automata űrhajót ad alá, a párt pedig a további rekordokra szabja az életét.

Tyereskova nemcsak az első nő a világűrben, hanem egy másik űrhajóban levő férfival is randevúzik a kozmoszban, először repül egyszerre két űrhajó. Aztán űrhajóshoz megy feleségül, űr bébit szül a repülés után, magas rangú politikus lesz és így tovább és így tovább.

Mi van az amerikaiakkal, miért nem fordítják előnyükre a szovjetek utolérését a versenyben azzal, hogy a világon az első női űrhajós amerikai lesz?

A NASA titokban készül erre. Mercury 13 kódnéven nem hivatalosan, hétfős csoporttal a hatvanas évek elején elindította az Első Női Űrhajós Kiképző Tréninget majdnem párhuzamosan a szuperszonikus vadászpilótákból verbuvált hivatalos férfi csoporttal.

Tavaly létrehoztuk
a nők a repülésben témával foglalkozó szárnyblogunkat
Hölgypilóták néven
Olvasson és lájkoljon bennünket!

A kiképzésen a hölgyek sokszor jobb teljesítményt nyújtottak az uraknál, köztük a két képen a repülési talentum és egyes számú űrhajós jelölt Jerrie Cobb-bal, a csoport egyik tagja szenátor feleségként is szervezte a politikai hátországot, lobbizott a kiképzett nők űrrepüléséért.

A kérdés a politika asztalára került, a képen látható szenátusi meghallgatáson a Földet először megkerülő akkori szupersztár amerikai űrhajós John Glenn nyilatkozata lett az amerikai nemzeti büszkeség mértéke.

Glenn szerint lényegében a nők a társadalmi helyzetüknél fogva alkalmatlanok arra, hogy hősként képviseljék az űrben az amerikai népet.

Korábbi anyagaink:
Junkers és Koroljov
Gagarin ma ötven éve járt az űrben

Címkék: hölgypilóták    külföld    történelem    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL