Óriás léghajó drónok a láthatáron

Futballpálya nagyságú óriás drónt, pilóta nélküli légijárművet épít a Northrop Grumman, ami egy olyan modern léghajó, amely egy felszállással akár három hétig is szolgálhat folyamatosan több mint húsz kilométer magasan Afganisztán egén.

Már több cikkben bemutattuk az uav-okat, ami az unmanned aeriel vehicle, a pilóta nélküli légijármű rövidítése. Ezek merev szárnyúak vagy helikopter alakúak, légi utántöltés nélkül, mert már azt is tudják, maximum 61 óra bevetésre képesek, ami a Global Hawk rekordja.

Két-három napnál több üzemidőre lenne szükség, ezért elővették a léghajók felhajtóerő termelő elvét és az új dróntípust elnevezték Hybrid Aerial Vehicle-nak, röviden HAV-nak, ami utal a vegyes felhajtóerőre. Más néven Long Endurance Multi-intelligence Vehicle-nak, röviden LEMV-nek is nevezik.

Erre is igaz, hogy bemegy a katona reggel egy amerikai támaszpontra, leül az irányítópult elé és a félvilágon műholdakon keresztül vezeti, ha kell a légijárművet. Az óriás drón önállóan is képes a feladatot lerepülni. A modern anyagok – kompozit, kevlar – felhasználása miatt például a ballont nem tudják majd a talibánok kézifegyverrel átlőni stb.

A hélium cellák mellett a felhajtóerőről és az irányításról a négy hajtómű is gondoskodik. A hosszú üzemidő természetesen a gyorsaság rovására megy, ezek a légi elefántok maximum 150 kilométer óránkénti sebességre képesek.

A hasznos terheket, irányító rendszereket a ballon hasa alá, közé függeszthetik fel, akár hét tonnát is elvihet kisebb távra, nyilván bombákat, rakétákat is képes célba juttatni. A programra félmilliárd dollárt költöttek el, de nyilván ebből majd civil felhasználási irányok is kialakulnak.

Korábbi anyagaink:
Száll-oda ahova akarod
Sok minden a drónokról

Címkék: drón    katonai    külföld    pilóta    uav

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL