Magyar drónok, az Ikran és a Bora bemutatója

A honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök jelenlétében ma Veszprémben repült az Ikran és a Bora, két teljesen magyar fejlesztésű pilóta nélküli felderítő repülőgép.

A honvedelem.hu és a honvédség Facebook oldala beszámolói szerint Hende Csaba miniszter kijelentette, hogy a Magyar Honvédség tervezi drónok beszerzését, melyet segíthetik a misszióban lévő katonáink mozgását, felderítik a rájuk leselkedő támadókat, vagy út mentén elhelyezett robbanóeszközöket.

A miniszter szerint a gépek jó használhatóak a katasztrófavédelemben, valamint más polgári feladatokra és új magyar munkahelyeket is teremtenek.

A magyar UAV-ok képesek önállóan előre programozott felderítő célfeladat lerepülésére, a fedélzetén elhelyezett HD kamera 12-szeres optikai zoommal rendelkezik. De a gépeket távirányítással is vezethetik, akkor egy orrkamera a távollevő pilóta szeme. A bemutatón az őket irányító mobil vezetési pont is jól működött.


Még több kép a Facebookon Dévényi Veronikától

Ha szabad ezt mondani, akkor a két robot közül az Ikran az egyszerűbb, mert a Bora pluszban egy HD képfeldolgozó, összehasonlító és kiértékelő szoftverrel is fel van szerelve.

Futurajet hétvége

A repülőgépek a mai bemutatón az erős szél és eső ellenére is levegőbe emelkedtek, beérett az ötéves fejlesztési munka, amit a két honvédségi cég – a HM EI Zrt és a HM Currus Zrt – végzett.

Talán érdemes lenne megfontolni egy Facebook hozzászóló véleményét, idézzük: “Ki velük Afganisztánba minél előbb,hogy legyen referencia.Csak egy kisebb fegyveres változat kéne még.”

Valamint gondolkozhatnánk magyar neveken is, ami nem egyszerű, mert mi már három évvel ezelőtt végig vittünk egy névadó pályázatot robotrepülőgépre.

Címkék: drón    hirek    katonai    képtár    pilóta    repülőgép    uav

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL