Vegyes repülőtér lesz Pápa

Katonai és civil repülést segítő fejlesztések indulhatnak a pápai bázis- repülőtéren, így az a térség egyik logisztikai központjává válhat – közölte pénteki sajtótájékoztatóján a Veszprém megyei kormánymegbízott és a város polgármestere.

Kovács Zoltán kormánymegbízott elmondta: Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteki bejelentése értelmében a kormány a NATO-val már egyeztetve döntött arról, hogy a pápai repülőteret civil és katonai teherszállító gépek fogadására is alkalmas, úgynevezett intermodális logisztikai csomóponttá fejlesztik.


Kovács Zoltán beszél a sajtótájékoztatón a reptér kapujában

A tervek szerint a beruházás szorosan kapcsolódna a győri autóipari klaszterhez, a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ szentgotthárdi, szombathelyi és zalaegerszegi tagjaihoz, valamint a dunai logisztikai centrumhoz.

Futurajet hétvége

Kiemelte, hogy a létesítmény bármilyen repülőgép fogadására alkalmas. A polgári repüléshez sok feltétel adott, így a repülés-irányítási rendszer, a határbeléptetés, a vám-ügyintézési lehetőség rendelkezésre áll. A repülőtér katonai képességeinek fejlesztésére eddig mintegy 15 milliárd forintot fordítottak, de a most bejelentett beruházás “ennél biztosan nagyobb volumenű lesz”.


Még több kép a GÉPMADARAKban a nyitóünnepségről

A fejlesztések során könnyűszerkezetes fogadócsarnok és a Pápán már működő C-17-es NATO-programhoz új hangár épül, valamint a cargo reptér működéséhez szükséges raktárkapacitást hoznak létre. Ezzel összefüggésben 2015-ig felújítják és kiszélesítik a 83-as főutat, amely minden települést elkerülve összeköti majd a térséget az M1-es autópályával.

A beruházás harmadik elemeként az úgynevezett Omega-R programot valósítják meg. Ezzel a pápai repülőtér az európai légi utántöltő képesség előretolt bázisa lesz: képes lesz befogadni a C-17-es szállító repülőgépek mellett az Airbus A330-300 típusú többcélú szállítógépeket, illetve a C5 Galaxy típusú stratégiai szállítójárműveket.

Áldozó Tamás, Pápa város fideszes polgármestere elmondta: 1993 óta tervezik a repülőtér kettős hasznosítását. Sokat remélnek a polgári hasznosítástól, elsősorban munkahelyek létrejöttét és többlet adóbevételt.

A városvezető úgy vélte, folyamatos, évtizedes fejlesztési program indulhat el és a Győrbe, Szentgotthárdra, Szombathelyre beszállító cégek letelepedésére számítanak. Emlékeztetett arra, hogy a péri repülőtér fejlesztése hamarosan elkezdődik, így már a következő hetekben átkerülhet az ottani személyforgalom Pápára.

Korábbi anyagaink:
VIDEÓ: C-17 Globemaster III hadrendbeállitási ünnepség
Szolgálatba lépett a C-17 Pápán
C-17 Globemaster III a GÉPMADARAK-ban

Címkék: hirek    katonai    Pápa    polgári    repülőtér

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL