Átépített amerikai tűzoltó repülőgépek

Míg mi itt a nagy melegben szenvedünk, Amerikában repülőgépekkel küzdenek az erdőtüzek ellen. Néhány napja oltás közben lezuhant a Nemzeti Gárda egyik repülőgépe, egy tűzoltás céljára átalakított C-130 Hercules.

A C-130 Hercules egy nagyon híres négymotoros felső szárnyas katonai szállítógép. Ezt alakították át olyan tűzoltó repülőgéppé, amely a rakterében nemcsak vizet, hanem oltóanyagot is szállíthat az erdőtűzre dobáshoz.

A videón a DC – 10-es repülőgép tűzoltás közben. Az alaptípus egy négyszáz személyes személyszállító gép volt, jártam egyszer ilyennel Amerikában és láttam előtte Ferihegyről a teraszról felszállni. A hátsó hajtómű mint egy hajókémény, de belül is impozáns volt. Aztán kiszolgálták az idejüket és ezeket alakitották át cargo-nak vagy a képen látható tűzoltó gépnek.

Végül egy igazi unikum, a világ legnagyobb tűzoltó repülőgépe, az egykori Jumbó, a Boeing B747.

Még a nyáron írunk majd tűzoltó hidroplánokról, azok talán praktikusabbak az erdőtűz oltásában, mert a közeli tóról, folyóról vagy tengerről menet közben vehetnek fel olyan vizet, amit majd a tűz fészkére dobhatnak.

Korábbi anyagaink:
Jumbó Jet, az első óriásgép
Videóinterjú a Beriev-200 tűzoltó amfibiáról

Címkék: repülőgép    tűzoltó gépek

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL