Űrrepülés – Kína le, űrturisták talán nemsokára fel

A múlt héten visszatértek a Földre a kínai tajkonauták, akik beüzemelték a saját űrállomásukat, a legénységben az első női tajkonautával. Másfelől távoli két részletben próba repült az űrturisták űrhajója is, év végére talán már az űrben lehetnek vele.

Sivatagi landolás egy-két bukfenccel és utána mintha csak egy vasárnap délutáni sétából érkeztek volna.

A tajkonauták ezzel a küldetéssel nagyot léptek előre Kína űrnagyhatalommá válása kérdésében. Először automatikusan, majd többször kézzel vezérelve kapcsolták össze a Sencsou-9 űrhajót a Tiangong-1 kísérleti űrállomással.

Az együttest különböző módon használták, volt amikor csak a tajkonauta nő adott szolgálatot például az űrállomáson.

Különböző kísérleteket is végeztek, a falon levő kapaszkodók segítségével megtanultak úszni a térben, hiszen először használtak űrhajósként egy kisebb szobánál nem nagyobb űrállomást.

Kedvenc képem az utolsó, ahol a tajkonauták lábukat beakasztva jó katona módjára tisztelegnek az államelnöknek, ami adott körülmények között nem lehetett egyszerű.

A képen látható űrhajóra már több mint ötszáz űrturista befizetett jegyenként potom kétszázezer dollárt. Sir Richard Branson vállalatának igyekeznie kell, ezért a múlt héten tettek egy újabb fontos lépést a majdan hat utast szállító űrhajó első felküldéséhez.

Nem véletlenül nevezik Sir Richardot marketing gurunak, mert egy napra tettek két kísérletet. Az egyik esemény az űrhajó leoldása volt a szállító repülőgépről, ami már többször megtörtént, és a pilóták sikeresen levitorláztak úgy 16 kilométer magasból.

A másik kísérlet volt a fontosabb, mert nem haladnak elég gyorsan a rakéta hajtóművel, amit most 55 másodpercig sikeresen teszteltek a földi rázópadon.

Az igazi az lett volna, ha mindez egyszerre a levegőben történik és az űrhajó felszáll a rakéta erejével 100 kilométer magasra, ezt most év végére ígérik.

Mindenesetre Sir Richard ebben a hónapban a Farnborough-i repülőnapra összehívta a jegytulajdonosokat és más VIP-eket egy kis eligazításra.

Kíváncsian várjuk a nagy bejelentést, mikor mehetünk a Spaceportra az első utasok repülésének megtekintésére.

Címkék: hirek    katonai    polgári    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL