Félmillió utas a Ryanairtől

A Ryanair a mai napon éri el a félmilliomodik budapesti utasát. Ennek tiszteletére akár egymillió jegyet kínál csütörtök éjfélig ezév szeptemberi hétközi utazásra budapesti indulással.

Az esemény tiszteletére Budapestre érkezett és sajtóértekezletet tartott Michael O’Leary, a légitársaság vezérigazgatója.

A februári budapesti bázisnyitás óta a Ryanair budapesti járatain jelenleg átlagosan 75-80 %-os arányt képvisel a beutazó forgalom, ami az ír fapados vezetőjét is meglepte. Korábban úgy vélték, járataikat főleg a kiutazók fogják igénybe venni, de ott még csak húsz százalékos az arány, amit a ma felkínált jegyekkel is javítani kívánnak.

Szeptemberi rendezvényünk
Hidroplán nézőhajók a Balatonon

Sajtóközleményük szerint a jegyekkel “egész Európába lehet utazni Budapestről akár 3.719 Ft-ért, szeptemberben hétfői, keddi, szerdai és csütörtöki napokon. Ezek a repülőjegyek a www.ryanair.com honlapján foglalhatók le csütörtökön (június 28-án) éjfélig.”

Nagy az igény az egy napos utakra, ez 6-7 desztinációban működik is. A legnépszerűbb célállomások Brüsszel, London, Milano, Róma, Barcelona és Pisa.

A távolabbi utaskapuk használata helyett a 25 perces fordulási idő betartása miatt kényszerültek arra, hogy az utasaiknak a betonon kell állniuk 20-40 percet szélsőséges időjárásban is. A vezérigazgató bejelentése szerint a helyzet augusztusban javulni fog, mert a gyalogút végén a repülőgépeknél az utasok számára kényelmes várakozási lehetőséget biztosító reptéri létesítmény épül majd.


Februári bázisnyitás naptár modellekkel

O’Leary szerint a budapesti növekedésnek nincs határa, másfél év múlva akár három millió utas is lehet, ha marad a repülőtéri díjak alacsony szintje.

Most pont ellentétes folyamat zajlik a nemrég jelentősen megemelt telekhasználati adó miatt. Ami rontja a Budapest Airport versenyképességét a nemzetközi piacon. Ráadásul az adónövekmény légitársaságokra illetve az utasokra való tovább terhelését a fuvarozók nem fogadják el, helyette inkább a reptéri költségek csökkentését szorgalmaznák. A Budapest Airport ugyanis jelezte, hogy az adóemelést áthárítja a légitársaságokra, megemeli a repülőgépek kiszolgálásáért fizetendő díjat.


A vezér februárban Budapesten

O’Leary szerint azonban a reptérnek az adóemelést nem a légitársaságokkal, hanem a kormánnyal kell rendeznie. Ryanair levélben fordult a magyar kormányhoz az intézkedés visszavonása mellett érvelve, várják a választ.

Címkék: fapados    légitársaság    repülőtér

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL