A nemzeti büszkeség és az űrhajósnők

Vajon miért a szovjetek lőtték fel az első női űrhajóst, vetődött fel bennem pár hete a kérdés két kerek évfordulón, Tyereskova születésnapján és John Glenn űrrepülésének napján.

A kérdést a nemzeti büszkeség akkori felfogása döntötte el, amit a szovjeteknél inkább a kommunizmus akkori fő ideológia jelszava, az utolérni és túlszárnyalni a kapitalizmust megközelítés jellemzett.

Nézze meg a teljes képtárat

A hatvanas évek elejét írjuk. Az űrversenyben a szovjetek fokozni kívánták előnyüket, rástartoltak az első női asztronauta világűrbe juttatására. A kiválasztás filingjét Tyereskova textilgyári munkásnő státusza adta, aki a munkáshatalom fotogén reprezentánsa lesz az űrben és jól mutat majd a diadalmenetben a földön.

Valentyina majdhogynem civil, mindössze száznál több ejtőernyős ugrással rendelkezik, mikor kiválasztják a kiképzésre. Koroljov a szovjet űrpápa szinte automata űrhajót ad alá, a párt pedig a további rekordokra szabja az életét.

Tyereskova nemcsak az első nő a világűrben, hanem egy másik űrhajóban levő férfival is randevúzik a kozmoszban, először repül egyszerre két űrhajó. Aztán űrhajóshoz megy feleségül, űr bébit szül a repülés után, magas rangú politikus lesz és így tovább és így tovább.

Mi van az amerikaiakkal, miért nem fordítják előnyükre a szovjetek utolérését a versenyben azzal, hogy a világon az első női űrhajós amerikai lesz?

A NASA titokban készül erre. Mercury 13 kódnéven nem hivatalosan, 13 pilótanős csoporttal a hatvanas évek elején elindította az Első Női Űrhajós Kiképző Tréninget majdnem párhuzamosan a szuperszonikus vadászpilótákból verbuvált hétfős hivatalos férfi csoporttal.

Malév Nosztalgia Szalon

A kiképzésen a hölgyek sokszor jobb teljesítményt nyújtottak az uraknál, köztük a két képen a repülési talentum és egyes számú űrhajós jelölt Geraldyn Jerrie Cobb-bal, a csoport egyik tagja szenátor feleségként is szervezte a politikai hátországot, lobbizott a nők kiképzéséért és űrrepüléséért.

Már fenn vagyunk a Facebookon, plusz anyagok csak ott
www.facebook.com/repulnijo
Lájkoljon bennünket!

A kérdés a politika asztalára került, a szenátusi meghallgatáson a Földet először megkerülő akkori szupersztár amerikai űrhajós John Glenn nyilatkozata lett az amerikai nemzeti büszkeség mértéke.

Glenn szerint lényegében a nők a társadalmi helyzetüknél fogva alkalmatlanok arra, hogy hősként képviseljék az űrben az amerikai népet.

Korábbi anyagaink:
Junkers és Koroljov
Gagarin ma ötven éve járt az űrben

Címkék: hölgypilóták    történelem    űr

3 hozzászólás

 1. Angela

  2012. április 12. @ 18:20

  Glenn egy őstulok!
  Ez a fajta gondolkodás idézte elő a boszorkány üldözést és sok hasonló gyalázatot.
  Évezredek alatt a nőket egy beteges és szégyenteljes társadalmi helyzetbe hozni és utána arra hivatkozni, több mint erkölcstelen!
  és ilyen fickók még mindíg szép számmal vannak!!! és még mindíg jártatják a szájukat!

 2. Pirx

  2012. június 18. @ 16:51

  Glenn akkora maflást kapott volna Tyereskovától, ha ezt előtte mondja, hogy még egyszer megkerüli a Holdat.

 3. apic

  2012. június 20. @ 14:51

  Helyesbíteném Pirx megjegyzését: Glenn lehetett volna az első holdkerülő ember…

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL