Magyar Gripenek éleslövészeten Svédországban

A “Légi fölény 2012” nevű gyakorlatot március 16-a és 23-a között tartják a svédországi Vidsel lőtéren, ahol éleslövészeten vesz részt hét magyar Gripen típusú vadászgép.

A honvédelmi tárca tájékoztatása szerint a lövészet során a Gripen típusú repülőgépekkel légi cél támadására és megsemmisítésére készülnek fel a pilóták. A feladathoz Sidewinder rakétákat és a repülőgép beépített fedélzeti gépágyúját használják. A “levegő-levegő éleslövészetre” a gépeket csaknem negyvenen – közülük tízen pilóták – kísérik. A pilóták számára ez az első éles rakétalövészet.

Már fenn vagyunk a Facebookon, plusz anyagok csak ott
www.facebook.com/repulnijo
Lájkoljon bennünket!

A gyakorlatot Svédországban egy hatalmas, körülbelül fél Magyarország nagyságú, lakatlan, tajgaszerű, erdős területen tartják. A Vidsel lőtér kiépített és rendelkezik a gyakorlathoz szükséges rendszerekkel is.

Várják Önt a Múzeum Túrák

A HM tájékoztatása szerint a cél minden egyes rakéta számára egy-egy robotrepülőgép által vontatott “infraköteg” eltalálása lesz. A pilóták gyakorolják majd az éles “levegő-levegő gépágyúlövészetet” is; ilyen típusú gyakorlaton a magyar légierő pilótái a legutóbb a hatvanas években lőttek célpontokra.

A gyakorlaton részt vesz Zord Gábor a Magyar Nemzet újságírója, a fenti képek készítője, aki a Légierő blogban naponta fényképes beszámolókat közöl az eseményekről. Érdemes a tudósítást naponta nyomon követni.

Korábbi anyagaink:
Videók és írások Kecskemétről

Címkék: hirek    katonai    külföld    repülőgép    repülőtér

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL