Az MD4-200 Microdrone, a repülő szem

Microdrone. A kifejezés egy, a hagyományosnak tekinthető UAV-oknál sokkal kisebb, mondhatni „tenyeres” repülő eszközt takar, melyet katonai és polgári célokra egyaránt kiválóan lehet alkalmazni.

Az MD4-200 egy helyből fel- és leszálló (VTOL), ún. „Autonomous Unmanned Micro Aerial Vehicle” (AUMAV), melyet a továbbiakban microdrone-ként fogunk jelölni.

Méretéből adódóan az MD4-200 rendkívül praktikus, könnyen szállítható eszköz, melyet némi gyakorlást követően szinte bárki (táv)irányíthat. Ennek jelentőségét az utóbbi években többen is felismerték, elsősorban a mindenre kíváncsi újságírók, akik – a katonai felderítőkhöz hasonlóan – „repülő szemként” tudják alkalmazni a drone-ok e változatait.

Az interneten már számos, microdrone-okról készített „paparazzi” légi felvétel látható. A fenti videón egy remek példa a bulvársajtó számára kincset érő eszközök alkalmazására (itt éppen az MD4-200-asnál alig nagyobb MD4-1000 és élőképe látható), avagy „celebparty” élő adásban a Francia Riviéra egyik villájában.

Már fenn vagyunk a Facebookon, plusz anyagok csak ott
www.facebook.com/repulnijo
Lájkoljon bennünket!

Érdemes kitérni egy tavaly novemberi, varsói tüntetés során alkalmazott microdrone, a „RoboKopter” alkalmazására, amellyel még a rendőrök által elzárt területek is könnyen megfigyelhetők voltak. A szűk utcában felvonuló rendőrhad megfigyelése csak hab a tortán; képzeljük el, mit érezhetett a munkáját végző rohamrendőr, miközben néhány méteres magasságban egy zümmögő „kütyü” tartotta szemmel minden rezdülését:

http://www.youtube.com/watch?v=dce0XV4kwTM

A microdrone-ok elterjedésének nehéz lesz gátat szabni (az Egyesült Államokban a Szövetségi Légügyi Hivatal elvileg tiltja a drone-ok kereskedelmi célú felhasználását), így a 10. emeleti luxuslakás, vagy ötméteres fallal körülvett villa sem lesz „biztonságos” többé.

Az eszközök angol megnevezésében olvasható „Autonomous” kifejezés arra utal, hogy a microdrone (a hagyományos, távirányításos üzemmód mellett) előre betáplált GPS-koordináták segítségével akár önmagát is irányíthatja, meghatározott útvonal mentén. A kis méret ellenére az MD4-200 kifinomult elektronikai rendszerrel van ellátva; az AAHRS-rendszer érzékeli és kijelzi a hőmérséklet, a légnyomás, a páratartalom változásait.

Egy beépített dekóder lehetővé teszi az operátor számára az energiaszint, a repülési magasság, valamint a pozíció és a repülési idő nyomon követhetőségét is. Ezeket az adatokat egy gépi hang közli folyamatosan az operátorral, akinek így csak a távirányításra kell koncentrálnia.

Az MD4-200-as microdrone-t 4 db 14.8 Voltos, vízszintesen elhelyezett, kisméretű propeller hajtja, melyek zajszintje rendkívül alacsony. Cirkálósebessége 8 m/s, emelkedési sebessége 7m/s. Az eszköz súlya még adatrögzítővel együtt is csak 1 kg körül van. Az MD4-200 kb. 20-30 percet tölthet a levegőben, tehát alkalmazása csak kis távolságokon belül (távirányítás esetén 500 méter) ajánlott.

Nézzen repülős filmeket

Gyártója szerint repülés közben a hónak és az esőnek is ellenáll, továbbá elviseli -10 fokos zimankót és az 50 fokos hőséget is. Az energiaforrás kimerülése, vagy a rádiójel elvesztése esetén a fedélzeti elektronika automatikusan leszállítja a masinát, így a „leesés” és a belőle fakadó szerkezeti károsodás jó eséllyel elkerülhető. Annak viszont fennáll a veszélye, hogy a kíváncsi masina éppen a megfigyelt magánterület közepére teszi le magát…

Végezetül egy néhány perces video az MD4-200-ról, alkalmazás közben:

Korábbi anyagaink:
Repülő robotok a harctereken
Éles szemek a magasban – Global Hawk
MQ9 Reaper, a Kaszás
Először ült pilóta elektromos multikopteren

Címkék: drón    elektromos hajtás    katonai    rc modell    uav    ujdonságok

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL