Tájékoztató a nyíregyházi műrepülő-vb-ről

Harminc ország több mint nyolcvan versenyzőjének részvételével a 10. FAI Advanced Motoros Műrepülő Világbajnokságot rendezi meg július 26. és augusztus 5. között Nyíregyházán a Magyar Repülő Szövetség.

Ábrányi Tamás, a szövetség motoros műrepülő szekciójának vezetője pénteken írta alá a támogatói szerződést a vb nyírségi házigazdáival, Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármesterrel és Horváth Péterrel, a helyi repülőteret működtető Tréner Kft. ügyvezető igazgatójával.

A sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen Ábrányi elmondta, hogy 30 ország több mint 80 pilótáját várják. Rajthoz állnak gépeikkel a világ legjobbjai közé tartozó amerikai, francia és orosz pilóták is, s hat magyar versenyző is készül a viadalra. Az eseményre Európa több más országából is érkeznek műrepülők, a kontinensen kívülről pedig az amerikaiak mellett japán és dél-afrikai versenyzők méretik meg magukat.

A magyar válogatottat a szövetségi szekcióvezető Ábrányi mellett Karai Csaba, Keserű Béla, Kovács Gergely, Nádas Tamás és Szűcs Róbert alkotja. A versenyzők felkészítésében Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok és – tanácsadóként – Besenyei Péter világbajnok is részt vesz.

A VB-vel kapcsolatos anyagainkat
a nyíregyházi Central Hotel támogatja

Kovács Gergely arról beszélt, hogy a magyar csapat jó eredményekkel szeretne tisztelegni az éppen 50 éve, Budaörsön rendezett második műrepülő-vb-n aranyérmet szerzett elődök emléke előtt. 1962-ben a Fejér Miklós, Fejes Péter, Katona Sándor, Pál Zoltán és Tóth József összetételű magyar válogatott nyert, míg Tóth az egyéni vb-címet is begyűjtötte. A csapat edzője Mandl Ernő volt.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a szabolcsi megyeszékhely idei legrangosabb nemzetközi versenyének nevezte a viadalt, amelyet – mint elmondta – szeretnének emlékezetesen megrendezni. Ehhez szerinte jó alapot ad az, hogy a Tréner Kft. és a Nyíregyházi Főiskola, ahol pilótákat is képeznek, eddig több sikeres nemzetközi versenyt szervezett már. Mindehhez hozzátette: az esemény zárásaként nagyszabású repülőnapot rendeznek, melynek keretében a vb ünnepélyes díjkiosztóját is tartják.

Nézzen repülős filmeket

Horváth Péter, a Tréner Kft. ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a nyíregyházi repülőtéren minden tárgyi feltétel adott a rendezéshez, a légikikötő szilárd burkolatú kifutópályája ezer méter hosszú, s az irányítótorony a legmodernebb navigációs rendszerrel és fénytechnikával felszerelt. A technikai, szerelői háttér is adott, s a helyi főiskola az angolul kiválóan beszélő hallgatókkal is segíti majd a rendezők munkáját.

Korábbi anyagaink:
VIDEÓK: Honi ászok két nemzedéke

Címkék: rendezvények    repülőtér    sport

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL