nEUROn, az első európai pilótanélküli lopakodó

Nemrég mutatták be a francia Dassault Repülőgépgyárban az európai összefogással épülő első pilóta nélküli lopakodó harci repülőgépet, amit stílszerűen nEUROn-nak neveztek el.

A nEUROn nem egy UAV vagy drón, amiről már többször irtunk mint inkább a katonai felderítés eszközéről, hanem egy UCAV (Unmanned Combat Air Vehicle – pilóta nélküli harci repülőgép), vagy harci drón, amelyet elsősorban bombáival, rakétáival kevésbé láthatóan való támadásra terveznek.

A kezdetben a francia gyár által indított fejlesztés ahogy a képen is látható, európaivá szélesedett. A fontosabb partnerek a svéd Saab, az olasz Alenia Aeronautica, a svájci RUAG, a francia Thales, a spanyol EADS CASA, és a görög HAI.

Láthatna
hidroplánt repülni a lagunák városában
ha Magyarországon felszállna a
velencei karneváli különvonatra

Néhány méterrel nagyobb a fesztávja, mint a 10 méter körüli hossza, egy motor hajtja, maximális sebessége közelíti a hangsebességet. Teljes terheléssel hatszáz kilogramm súlyú, két lézer vezérlésű akár atomtöltetű bombát, rakétákat vihet majd magával.

Legyen Ön is Airshow Vándor

Most zajlanak a földi próbák, az év végére tervezik az első felszállást, két év alatt fejezik be a programot és jöhet a sorozatgyártás. A nEUROn minden szempontból sokkal fejlettebb lesz, mint a mostani predator osztályú a harctéren már bevetett drónok.

A nEUROnok láthatatlan lopakodó drónokként rajban támadva az évtized második felének végén félelmetes fegyverek lesznek.

Korábbi anyagaink:
Repülő robotok a harctereken
VIDEÓ: Vulcan repülése Fairfordban
Múzeumba kerül a Denevér, a korai magyar UAV

Ajánlott link:
Dassault Repülőgépgyár

Címkék: katonai    külföld    repülőgép

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL