Névadó kislány a Galileo programban

Lisa lesz a neve az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség Galileo műholdprogramja keretében felbocsátandó 27 műhold egyikének, a magyar műholdnak, miután Kraaijvanger Lisa Viktória nyerte meg az erről szóló gyermekrajz pályázatot.

Az Európai Unió Házában kedden tartották a pályázat eredményhirdetését.

Szűcs Tamás az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője szerint a Galileo program lesz az unió első globális lefedettséget biztosító, polgári felügyelet alatt álló helymeghatározó rendszere.

A képviselet vezető beszélt a Galileo mindennapi életben is kézzel fogható előnyeiről. Az önálló helymeghatározó rendszer kialakítása pontosabb autós navigációt, biztonságosabb banki szolgáltatást, megbízhatóbb áramszolgáltatást, a közúti közlekedés hatékonyabb szervezését, valamint a kutató- és mentő akciók eredményesebb koordinálását segítik.

Láthatna
hidroplánt repülni a lagunák városában
ha Magyarországon felszállna a
velencei karneváli különvonatra

A program során legalább 27 műholdat lőnek fel a világűrbe, amelyek a Földtől több mint 20 ezer kilométer távolságra keringő rendszert fognak majd alkotni.

A rajzverseny során mind a 27 EU-tagállamból kiválasztanak egy rajzot, amelynek alkotójáról a program keretében felbocsátandó 27 műhold egyikét nevezik el.

A gyerekeknek egy olyan pályaművet kellett elkészíteniük, amely a világűrt vagy az űrrepülést mutatja be. A beküldött kép ábrázolhatta például a Földet más bolygókkal és műholdakkal együtt, vagy a Galileo műhold rakétáinak elindítását. A rajzok bármilyen technikával készülhetnek, filctollal, festékkel,ceruzával, szénnel, vagy csillámmal.

Legyen Ön is Airshow Vándor

A magyar rajzversenyt a Prime Time Communications szervezte meg, a bíráló bizottság tagjai között volt Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára mellett Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kar elnöke, Farkas Bertalan űrhajós és Süveges Gergő újságíró-műsorvezető.


Fotók: Németh András Péter

Az első magyar űrhajós Farkas Bertalan a rajzokkal kapcsolatosan elmondta: “Magyarországról 781 pályamunka érkezett, a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt. A pályamunkák nagy száma mutatja, hogy a magyar ifjúság nagyon érdeklődik az űrkutatás iránt.”

Korábbi anyagaink:
Videóinterjú Simonyi Károly űrturistával
Magyar űrsört főztek a Nemzetközi Űrállomáson

Ajánlott link:
Galileo program – 64 magyar nyelvű anyag az Európai Bizottság oldaláról

Címkék: hirek    pályázat    rendezvények    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL