Múzeumba kerül Denevér, a korai magyar UAV

A Szolnoki Repülőmúzeum áprilistól mutatja be a több mint másfél évtizede a honi haderő számára magyar mérnök által tervezett pilóta nélküli, felderítésre is alkalmas repülőgépet, a Denevért.

Lente Zoltán százados a Szolnoki Repülőmúzeum munkatársa elmondta, hogy a Haditechnikai Intézet raktárában alkatrészeire szétszedve tárolt pilóta nélküli légi járművet, mai szóhasználattal Unmanned Aerial Vehicle-t (UAV) a Hadtörténeti Múzeum kérésére még 2011 novemberében szállították Szolnokra, a helikopterbázis mellett működő gyűjteménybe.

Láthatna
hidroplánt repülni a lagunák városában
ha Magyarországon felszállna a
velencei karneváli különvonatra

Itt azután a múzeum téli szünete alatt összerakták, felkutatták az eredeti tervezőt, a ma már nyugdíjas Vég Pál alezredest is.

Az alezredes Percz Ferenc mérnöktársával együtt egyszemélyes sportrepülőgépnek szánta az először az 1990-es években papírra vetett szerkezetet. Ezt követően azonban már egyedül alkotta meg a Magyar Honvédség megbízásából a gép katonai célú, felderítésre alkalmas, pilóta nélküli változatát.

Új szolgáltatásunk a Piactéren
RC repülőgép modellek

A gép első példánya mindössze 2 hónap tervezés, illetve további 3 hónapos kivitelező munka után 1995-ben Székesfehérváron készült el és a berepülése során a Denevér Csákváron összesen 28 órát töltött a levegőben.

Bár a korszerű, 90 lóerős motorral hajtott, felszerelve 430 kilós technika elméletileg 50-4000 méter magasságra és 70-160 kilométeres sebességre volt hitelesítve, Vég Pál a berepülés során óránként 280 kilométeres sebességet is elért vele. A rendhagyó formának köszönhetően a repülő légi, vagy éppen földi (táv)irányításához egyetlen botkormány, azaz joystick is elegendő volt.

A Denevért ismeretlen okból a honi haderő végül soha sem használta, viszont az elmúlt pár évben a magyar ipar egy újabb robotrepülővel állt a világ elé. Nézzék meg 5 perc 50 másodperctől az egyelőre névtelen gépet a 2009-ben készített videónkon.

Korábbi anyagaink:
Névadó pályázatunk a Bonn Hungary robotrepülőgépéről
Repülő robotok a harctereken
VIDEÓ: Adorján nagymakett

Ajánlott link:
Szolnoki Repülési Múzeum

Címkék: hirek    katonai    repülőgép    történelem

1 hozzászólás

  1. Gerlits Péter

    2015. december 18. @ 09:27

    Sajnos e területen lemaradtunk.

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL