Repülőterek helyett a Malév?

Egyelőre mégsem értékesíti a német Hochtief építőipari csoport a repülőtér-üzemeltető vállalatokban – köztük a Budapest Airport Zrt.-ben – meglévő tulajdonrészeit. Így a hoppon maradt kínaiaknak újra érdekes lehet a Malév.

Hét eleji német sajtójelentések szerint a társaság a nehéz piaci környezettel indokolja az értékesítési folyamat leállítását.

A vállalat a Hochtief Concessions elnevezésű cégbe szervezte repülőtér-üzemeltető érdekeltségeit. A cég a Budapest Airport Zrt-ben 49,66 százalékos tulajdonnal rendelkezik, és a budapesti mellett az athéni, a düsseldorfi, a hamburgi, a sydney-i és a tiranai nemzetközi repülőtér üzemeltetésében is érdekelt.

Láthatna
hidroplánt repülni a lagunák városában
ha Magyarországon felszállna a
velencei karneváli különvonatra

Korábban azt tervezték, hogy még 2011-ben eladják a Hochtief Concessions-t, az értékesítési pályázat utolsó körébe a Hainan Airlines légitársaságról ismert kínai HNA csoport és a Vinci francia építőipari társaság jutott be.


A Lufthansa óriásgépe Budapesten

Az eladó 1,5 milliárd eurót remélt, de az euró övezeti államadósság-válság annyira megnehezíti az ilyen ügyletek finanszírozást, hogy csak mélyen áron alul lehetne értékesíteni a céget.

Új szolgáltatásunk a Piactéren
RC repülőgép modellek

A Hochtief ezért egyelőre jegeli a tervet, annak ellenére is, hogy így a várt nyereség helyett 100 millió eurós veszteséggel zárja a 2011-es üzleti évet.

A nagyobb repülőtér üzlet jegelése utat nyithat a kisebb volumenű kínai Malév üzletnek.

Az Origo cikke szerint a Magyar Kínai Üzleti Tanács keddi alakuló ülésén Csányi Sándor közölte, bízik abban, hogy a Malév és a Hainan kínai légitársaság közötti együttműködés nem került le végleg a napirendről, az együttműködés mindkét fél számára kedvező lehet.


Retro festés már van, de milyen lesz az új?

A Magyar Kinai Üzleti Tanácsban a magyar oldal elnöke Csányi Sándor, a kínai oldal vezetője pedig Csen Feng, a HNA-csoport (Hainan légitársaság) elnöke.

Korábbi anyagaink:
A kormány elkötelezett a nemzeti légitársaság iránt
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tavalyi nagy napjai
Lufthansa A380-as Budapesten
egy meg a kettő és három végül a negyedik rész

Ajánlott linkek:
Malév
Budapest Airport

Címkék: hirek    légitársaság    repülőtér

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL