Repülő robotok a harctereken

Napjainkban már széleskörűen alkalmazzák a pilóta nélküli repülőgépeket műveleti célokra. Az angol elnevezésből Unmanned Air Vehicle – UAV, vagy drone néven honosodott a magyar nyelvbe ez az új katonai eszköz, amely a néhány kilogrammos, kézzel indítható felderítő robotoktól a komoly csapásmérő képességgel rendelkező Predator-okig terjed.

A drone-ok esetében a pilóta szerepéről elmondható, hogy nem vész el, csak átalakul. Az UAV-ok irányítását a – fedélzetről közvetített élőkép alapján – magasan képzett operátorok hajtják végre, akik a drone paramétereitől függően biztonságos távközlési vonalon, GPS- és/vagy rádió-távirányítással vezérlik a légi eszközt.


A képek tavaly Berlinben az ILA-n készültek

A Predator esetében a légi jármű irányítását az operátoron kívül két érzékelő tiszt segíti, akik a repülési körülmények valós idejű elemzését végzik. Rajtuk kívül további 52 főnyi kiszolgáló-személyzet érintett abban, hogy egyetlen Predator teljes értékű bevetést teljesítsen.

Látta már új szolgáltatásunkat?
Filmek a repülésről

Az UAV-ok a ’90-es évek közepén estek át a tűzkeresztségen a Balkánon, illetve az Irak elleni műveletek során. Feladatuk akkor még a felderítésre korlátozódott, de az ezredfordulón már a levegő-föld csapásmérésre is alkalmas drone-ok is megjelentek az USA arzenáljában, és akkor még nem szóltunk a stratégiai felderítési célokra tervezett, utasszállító-méretű UAV-okról, amilyen például a Global Hawk.

Katonai célra az MQ-1 Predator elnevezésű UAV-ot szemelték ki, ami napjainkra a pilóta nélküli repülőeszközök alapértelmezett típusának tekinthető. A Predator, illetve alkalmazásának tapasztalatai szolgálnak kiindulópontként a legtöbb, harci feladatokra szánt drone tervezése során.

A legjobb példa az MQ-9 Reaper (Kaszás, békésebb nevén Predator B), melynek rendeltetése a földi célpontok megsemmisítése A Reaper egyszerre képes 14 db Hellfire páncéltörő rakéta és összesen 460 kg lézervezérlésű bombateher szállítására.

A Reaper méretei nagyjából megegyeznek egy A-10-es Warthog paramétereivel, végsebessége pedig eléri a 480 km/órát. Az MQ-9 kb. 14 órát képes megszakítás nélkül a levegőben maradni.

Az ellenkező véglet a gyalogos katona által üzemeltethető, kézből vagy kisebb indítósínről levegőbe bocsátható SUAV (Small UAV), amely Afganisztánban a csapatfelderítés sikerének egyik kulcsa.

A még kisebb, 15-30 cm hosszú MAV (Micro Air Vehicle) elsősorban városi körülmények között nyújthat segítséget – ellenállási gócok felderítése-megfigyelése, csapamozgások szemmel tartása stb.- a harcolók számára. A MAV újabban már az amerikai pilóták túlélési eszköztárában is megtalálható.

A legújabb fejlesztések már helikopterekről indítható UAV-okra irányulnak. Számítani lehet a hordozó drone-ok megjelenésére is, amelyek kisebb, pilóta nélküli repülőeszközök levegőből történő indítására lesznek alkalmasak.

Egyes UAV-verziókat nehéztüzérségi ágyúkból terveznek indítani, lehetővé téve az eszköz mélységi alkalmazását. A drone kb. 20 kilométer megtétele után, ejtőernyő segítségével nyerne időt arra, hogy még a levegőben kibontsa önmagát. Ezt követően, az ernyő leoldása után kezdené meg áldásos tevékenységét a célterület fölött.

Az új technika térhódítását remekül kifejezik a bevetési számok, amelyek évről-évre növekednek Afganisztánban. Az UAV-ok több mint 33.000 bevetést teljesítettek 2010. során, ami kb. 20%-os növekedés a 2009-es adatokhoz képest.

Ennél is beszédesebb az a tény, hogy 2011-ben az Egyesült Államok Légierejénél már erre a fegyverrendszerre képezik ki a legtöbb kezelőt. Ez az UAV-ok további térhódítására enged következtetni.

Korábbi anyagaink:
A katonai robotok veszélyei
Kémrepülőgépeket vetnek be a kalózok ellen
A400M európai katonai szállítógép a GÉPMADARAKban
VIDEÓ: Katonai gépek Kecskeméten
VIDEÓ: Airshow Szingapúrban

Címkék: drón    katonai    külföld    repülőgép    szakértő    uav

1 hozzászólás

  1. Kínai utasszállító drón a CES-en Las Vegasban - Repülni Jó

    2016. szeptember 30. @ 13:50

    […] A biztonságról is kérdezték a vezért, aki elmondta, azért terveztek karonként dupla rotorokat, hogy az egyik hibája esetén a másik átvegye a funkciót. Ha a robotpilóta nem tud megbirkózni az előtte álló problémával, akkor a jármű lebegő funkcióba, majd leszállásra kapcsol. Vagy segítséget kér egy földi pilótától, aki a drónt kívülről is irányíthatja, mint a klasszikus drónokat. […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL