Új gépek és képforgácsok Párizsból

Júniusban rendezték a Le Bourget repülőtéren a párizsi airshow-t. A hiperszonikus légi járműtől a pici műrepülő villanyrepcsiig új gépek hozták lázba a közönséget, sok száz repülőgép gyártására kötöttek szerződést, Putyin orosz miniszterelnök is segítette a Suhoj Superjet 100 eladását.

Az Air Asia minden idők legnagyobb rendelésével 200 darabot kötött le az új Airbus A320neo típusból, amiből egyébként a vásáron a legtöbb fogyott.

Látta már új szolgáltatásunkat?
Filmek a repülésről

De Európában először itt szerepelt a Dreamliner és az új Boeing 747, a Solar Impulse is átrepült, további részletek a légiparádéről úgy általában itt.

Eddig az elektromos hajtású repülőgépek a barkács szintből start-up cégeken keresztül verekedték fel magukat a piacra. Párizsban viszont beléptek a nagyfiúk, az európai légi és űripari konszern, az EADS vette kezébe az ügyet, ami még akkor is jelentős, ha a képeken látható Cri-Cri villanyrepcsi csak a hibrid hajtáshoz kapcsolódó elektronikai fejlesztések játékszere.

Az EADS innováció nemcsak törpe villanyrepcsit, hanem a képen látható óceánugró hiperszonikus repülőgépet is fejlesztett, modellje a párizsi kiállítóhely közepén hívta fel magára a figyelmet.

A ZHEST nevű légijármű száz utassal óránként ötezer kilométer körüli sebességgel fog süvíteni 32 kilométer magasságban, ezért Londonból indulva Ausztráliába kevesebb mint négy óra, Japánba pedig kevesebb mint három óra alatt érhet oda.

Párizsban debütált a Eurocopter X3. Ami a fel-leszállásban a helikopter képességeit csillogtatja, míg vízszintes repülésben a merev szárnyú hagyományos elemek extra gyorsaságot adnak hozzá.

Rotor, szárny, légcsavar együtt, hibrid a javából, helicopter és aircraft szavakból szétvágták és összetolták helicraft-nek, magyarul becézve lehetne akár helirepcsi.


Elől a villanyrepcsi, mögötte az Airbus óriás

Korábbi anyagaink:
VIDEÓ: Párizs 2009
Egy másik hibrid légijármű, a V22 Osprey

Címkék: elektromos hajtás    helikopter    Párizs    repülőnapok    ujdonságok

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL