Autópályára költözik az IL-18 vendéglátó repülőgép

Míg a gyerekek kicsik voltak és Sopronba mentünk, mindig megálltunk egy kávéra és sütire Abdánál, és vezettük azt az IL-18 típusú repülőgépet, amit most, megértve az idők szavát, az M1 autópálya Arrabona pihenőjébe helyeznek át szintén presszónak vagy étteremnek.

Soha nem felejtem el, ahogy első alkalommal a srácok rohantak fel a lépcsőn, be a pilótafülkébe, és mire utánuk értünk, már kezük a kormányon, és szájukkal bőgették a motorokat.


Dzsoni tíz képes képtára a repülőgép felemeléséről,
ami a képre kattintva érhető el

A kormányt még én is alig tudtam mozgatni, nemhogy a srácok, a repülőgép még a huzalos vezérlés időszakában szolgált a Malév színeiben.

Sopron felé autózva aztán rítussá vált, újra és újra ezerszer el kellett mesélnem, hogy milyen volt ezzel a géppel igazából repülni.

Boldogult úrfi koromban a Malév már csak cargoban repülte, ha az a sok naposcsibe Bábolnáról erről csivitelni tudna. Más szocialista országok nemzeti légitársaságai is már csak tartalék gépként használták egyes járatokon.

Anno a nyolcvanas évek elején Berlinből és Varsóból volt szerencsém ilyen típussal hazarepülni.

A varsói felszállás az emlékezetes kaland maradt. Indulás előtt kiszállítottak bennünket a gépből, mert a jobb oldali külső hajtómű nem indult be. Aztán három óra múlva, mikor nekiindultunk a felszállásnak, pont az ablak mellett ülve ráláttam, az elromlott hajtómű továbbra sem működött.

Kora téli délutáni időpontban alacsony, jó vastag szürke felhőzet volt, amit a gép három hajtóművel nehezen tudott áttörni, prüszkölve bőgtek a motorok, többször éreztük úgy, mintha a repülőgép visszapattant volna. Aztán az egész kabin közönsége fellélegzett, amikor a vakító napfény elárasztotta a fedélzetet.

Az emlékek fényében e hír kapcsán örüljünk annak, hogy nem vágták szét úgy ezt a gépet a benne levő alumínium kilókért-tonnákért, mint nemrég a ferihegyi Tu 154-est. Legalább Somogyi-Tóth Dániel karmester fényképes panaszkodása ért valamit.

Repülőbarátok, a közeli jövőben, ha az autópályán Győrbe vagy Bécsbe visz az utatok, vigyázó szemeteket és kezeteket az IL-18-as repülőgépre vessétek!

Korábbi anyagaink:
Retro festés a 65 éves Malév tiszteletére
VIDEÓ: Repülés TU-154 típussal
Győr környékén mindig történik valami

Címkék: hirek    légitársaság    repülőgép

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL