Túl a sikeres vizipróbán az AKOYA

A hároméltű – földön, vízen, hóban is üzemelő – új francia kétszemélyes repülőgép már vízre is száll, jövőre indul a sorozatgyártása.

Tavaly tavasszal még hiába érdeklődtünk a vízparton Biscarrosse-ben a cég sátrában, mikor lesznek a vizipróbák. A kompozit gép a vízen újdonságként a szárnyashajó elvét alkalmazza, ezzel ment el néhány év a fejlesztésben azután, hogy 2008-ban a szárazföldön sikeres volt a szűzrepülés.

A szárnyashajó elv lehetővé teszi, hogy a gép 200 méteren belül fel- és leszálljon a tavakon, folyókon és a tengereken, magyarán szinte bárhol üzemelhet a vízről.

Száz lóerős Rotax motorja és hetven literes tankja 1100 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé 210 kilométer per óra utazási sebességen.

Háromnapos Qatar Airways akció november 17-én éjfélig

A hároméltűség kihasználására a gyártók ajánlanak egy utat Európában. A svájci Alpokban felszállnak a hóról, majd tankolás, pihenés céljából leteszik a gépet Szardínia szigete mellett a tengerre és aztán meg sem állnak egy Tunisz melletti luxusszállóban levő sivatagi leszálló pályáig.

Az Akoyát, a mesterséges igazgyöngyöt gyártó cég, a Lisa Aircraft a francia Alpokban nyitott gyárat a kétezres évek elején, mert létrejöttében közreműködött egy tartományi állami fejlesztési cég. Másik modelljükkel az elektromos hajtás előnyeit keresik, szerintünk a két elv majd nemsokára össze fog érni.

Jövő évtől indítják a sorozatgyártást, háromszázezer dollár áron kínálják a gépet kiképzéssel, három év garanciával. Régóta lobbiznak az EASA, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségnél, hogy vezessék be az erre a gépre is érvényesítendő és Amerikában már régebb óta elfogadott Sport Light Aircraft kategóriát, amit jövő évre remélnek.

Ennek egyik előnye az ilyen típusú privát pilóta licenc tanulóidejének felezése a jelenlegi 40 óráról 20 óra kiképző repüléssel. A gépet biztonsági ernyővel is felszerelik, baj esetére. És a szárnyait maga mellé csukja, hogy kisebb jachtok tatfedélzetén vagy utánfutón is szállítható legyen.

Izgalmas 2012 év elé nézünk, mert ebben a kategóriában világszinten három teljesen új fejlesztésű gép versenyez a vevők kegyeiért. A Dornier S-Ray007, az Icon A5 és az Akoya.

Korábbi anyagaink:
AKOYA – a repülő szárnyashajó igéret
Összecsukható vizirepülőgép – Icon A5
Dornier repülőgépgyár Manilában
Vizirepülő fesztivál Franciaországban

Ajánlott linkek:
Lisa Aircraft
Dornier S-Ray 007
Icon Aircraft

Címkék: képtár    repülőgép    ujdonságok    vízirepülés

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL