IVAO ünnep a HungaroControlnál

Hétvégén a virtuális polgári légiirányitók és pilóták 24 órás ünnepi repülést szerveztek, köztük jó néhányan mindezt a világon elsőként a nemzeti légi irányítás, a HungaroControl székháza egyik tanácsterméből teljesítették. Riportunk első része következik.

Szombat tíz órától vasárnap tíz óráig a tanácsteremben a virtuálisok hasonló szekciókban álltak fel, mint az épületben a Légiforgalom Irányító Központban a magyar légtér irányítását élesben végző kollégák.

Sőt, a Központból a kollégák kilátogattak és a tanácsteremben bemutatót tartottak, illetve a virtuálisok pihenő idejükben csoportos látogatás keretében ismerkedhettek meg magával a Légiforgalom Irányító Központtal, ami sokakat érhetően meghatott.


A képen jobbról Gyenge Zoltán,
az IVAO virtuálisok magyar tagozatának vezetője
a parancsnoki hídon az ünnepi virtuális repülést irányítja

A felállás a terem másik végében kiegészült még a szomszédos Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret virtuálisan követő repülőtéri és torony irányítással.

Háromnapos Qatar Airways akció november 17-én éjfélig

Ottjártunkkor a nagygépek ferihegyi gurulására az engedélyt éppen egy Londonból csak erre az alkalomra hazajött iskolás srác adta ki, majd a virtuális toronyban egy hölgyirányító adta meg a felszállási engedélyt vagy vette át a közel körzettől a leszálló gépet.

Más oldalról természetesen a pilóta tagok is repültek a virtuális térben. Egy engedélykérés kapcsán hallottuk, hogy az egyik tag munka után fáradtan otthonról azzal tisztelte meg az ünnepet, hogy Budapestről csak Sármellékre repült át egy Boeinggel.

Szintén önkéntes munkában elkészültek a magyar vidéki nyilvános repülőterek – Debrecen, Sármellék, Pécs-Pogány, Győr-Pér – fotó realisztikus szimulációi, amiket a programozók az ünnepen mutattak be.

Sági Erika a HungaroControl részéről az ünnepen kérdésünkre elmondta, hogy a cég azért támogatja a magyar IVAO csoportot, mert itt igazi belülről jövő elhivatottsággal találkozik. A következő részben a belső hajtóerőkről rajzolunk fel portrékat.

Folytatjuk….íme a következő rész, de még nincs vége

Korábbi anyagaink:
Malév Virtuális Légitársaság
VIDEÓ: A HungaroControl Légiforgalom Irányító Központja
VIDEÓ: Első díjasunk a HungaroControlnál

Ajánlott linkek:
International Virtual Aviation Organisation, IVAO Hungary Division és ugyanők a Facebookon is
HungaroControl, a Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.
LH Simulations
Budapest Airport

Címkék: arcképek    polgári    rendezvények

1 hozzászólás

  1. szabo andrás

    2011. december 27. @ 14:08

    A rendezvény szervezőjének és irányítójának. Köszönet és elismerés a fáradságot és sok türelmet igénylő szorgalmáért. Biztosan szívügye ez a dolog ,ezt másképp nem lehetne jól csinálni. Egyetértek Sági Erika cikkben szereplő az irányú megállapításával ,hogy elkötelezett belső indíttatású kezdeményezéseket támogatni kell.
    Én először vettem részt feleségemmel vendégként ezen a rendezvényen,de máskor is szívesen elmennénk.
    üdvözlettel: Szabó András Bp.-i lakos

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL