Magyar részvétel az Európai Űrkutatási Konferencián

A konferencia a kiterjedt nemzetközi együttműködésről határozott az űrtevékenység fenntarthatósága érdekében.

Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője képviselték Magyarországot a 2011. november 10-én, az olaszországi Luccában megrendezett 3. Európai
Űrkutatási Konferencián.

Az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség (ESA) közös rendezésű, miniszteri szintű konferenciáján a résztvevő országok delegációi nyilatkozatot fogadtak el, amelyben leszögezik: az emberi űrrepülés elmúlt 50 éve alatt olyan mértékben váltak összetetté az űrkutatással kapcsolatos feladatok, hogy azokat csak széles nemzetközi együttműködés keretében lehet megvalósítani.

Az elfogadott konferencianyilatkozat kapcsán a helyettes államtitkár aláhúzta: a nagyra törő űrkutatási célok elérése érdekében a jelentős sikereket elérő Indiát és Kínát is minél nagyobb arányban be kell vonni a globális együttműködésbe.

Olvasta már?
Hidroplánnal a Golden Gate híd felett

A kétnapos konferencia egyúttal a Magas Szintű Nemzetközi Űrkutatási Platform (High Level International Space Exploration Platform – HISEP) első ülésének is helyt adott, amely az űrtevékenységgel foglalkozó európai országok stratégiai együttműködését segítő, konzultatív fórumként működik a jövőben.


Ime az űrsörnek becézett
magyar fémhabot főző készülék még a Földön

Bár Magyarország egyelőre nem tagja az Európai Űrügynökségnek, a magyar kutatók mégis sokat tettek eddig és tesznek ezután is az európai űrkutatás sikerességéért, így például az automata eszközökkel végzett Naprendszer-kutatási programokért vagy a Nemzetközi Űrállomás fenntarthatóságát biztosító kutatásokért.

Kovács Tamás Iván hozzászólásában jelezte: Magyarország nagy figyelmet fordít az űrtechnológiai fejlesztések oktatására és a kapcsolódó egyetemi kutatásokra, ami segít kinevelni az európai mérnökök új generációját.

Korábbi anyagaink:
Űrrepülés – Amerika le, Kína fel
Magyar fémhabot, űrsőrt főztek az űrállomáson
Gagarin ötven éve járt az űrben
Tudásközpont és űrpolitika

Ajánlott linkek:
Magyar Űrkutatási Iroda
Akik az űrsört főzték
Károly az űrben
Puskás Tivadar Távközlési Technikum

Címkék: külföld    rendezvények    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL