Messerschmitt-109 és IL-18, egy élet két jelképe

Múlt hét óta egy szürke impala gránitból készült korhű Messerschmitt–109 vadászgép kicsinyített mása díszíti vitéz Szentgyörgyi Dezső repülő zászlós sírkövét. A korábbi IL-18 repülőgépszobrot ellopták róla.

Budapesten, a Farkasréti temetőben katonai tiszteletadással egybekötött megemlékezésen a második világháború legeredményesebb magyar pilótáját beszédben méltatta Kilián Nándor dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka, dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.

A megemlékezésen Zetényi-Csukás Ferenc író, kutató egy eredeti Messerschmitt-109 hengeréből készített szobrot, illetve egy 1942-ben készült „messer” párt – a magyar ászt és párját, Csukás Kálmán parancsnokot jelképesen ábrázoló festményt − adott át a pilóta özvegyének és fiának, ifj. Szentgyörgyi Dezsőnek.

Az új síremléket − amelynek ötlete Kilián Nándor dandártábornoktól származott − ünnepélyes keretek között avatták fel.

Olvasta már?
Landolás a vízen Washington DC-ben

A második világháború legeredményesebb magyar pilótája – kétszázhúsz bevetés, harminchárom légi győzelem – Malév kapitányként halt meg egy légi balesetben.


Szentgyörgyi családi relikviák

1971 augusztus 28-án a Malév koppenhágai járatát teljesítő Iljusin IL-18 típusú repülőgép a leszállás közben az akkor még a repülésben ismeretlen szélnyírásba került és a tengerbe zuhant.


Az IL-18 repülőgép megtekinthető a
Ferihegyi Repüléstörténeti Emlékparkban

A híres katonai és polgári pilóta emlékét többek között a Magyar Honvédség kecskeméti repülőterének elnevezése – MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis – is őrzi.

A bejegyzést a honvedelem.hu írása nyomán készítettük.

Korábbi anyagaink:
VIDEÓ: Adorján nagymakett
VIDEÓ: Az óceán átrepülés emlékműve
Retro festés a 65 éves Malév tiszteletére
Kecskeméti repülőnapok

Ajánlott linkek:
Szentgyörgyi Dezső a Wikipedián
Pumaszállás
Légikatasztrófa könyvünk

Címkék: hirek    katonai    Kecskemét    képtár    polgári    történelem

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL